Luottamus miesten välillä syntyy hitaasti
Mikäli kaikki menee suunnitellusti, tämän viikon keskiviikkoiltana Maikkulan kappelin takkahuoneessa kokoontuu miehiä puhumaan ystävyydestä.
Miesten keskustelupiirissä aiheesta alustaa eläkkeellä oleva, Kirkon perheneuvonnassa ja Palvelevassa puhelimessa vuosikymmeniä työskennellyt Aatto Kuusniemi.
– En itse kuulu keskustelupiiriin, vaan olen tällainen ulkopuolinen guru, vitsailee Kuusniemi.
Keskustelupiirin kokoonkutsuja Seppo Lonkila kertoo, että illoissa ei ole pakko puhua.
– Mutta ilahduttavaa on miesten iltojen jälkeen huomata, että jokainen paikalla ollut on saanut sanottua jotain.
Yhtäläinen
tarve puhua
Yksi ennakkokäsitys miesten ja naisten eroista pitää molempien haastateltavien mielestä paikkansa: puhuminen on naisille helpompaa. Kuusniemi huomasi tämän toimiessaan perheneuvojana.
– Naiset olivat usein herkästi vastaamassa ja kertomassa tilanteesta. Mies tarvitsee tilaa ja aikaa, ja sitä heille raivattiinkin.
Tarve puhua on kuitenkin yhtä lailla olemassa miehilläkin. Seppo Lonkilan omakohtainen kokemus on, että tarve pohtimiselle lisääntyy iän myötä.
– Nuorempana sitä enemmänkin teki ja suoritti asioita. Pikkuhiljaa alkaa miettiä, mitä on tullut tehtyä ja miksi on päätynyt tekemiinsä ratkaisuihin, muutama vuosi sitten viisikymppisiään juhlinut Lonkila kertoo.
Luottamuksellisia asioita
ei kerrota eteenpäin
Toinenkin ero miesten ja naisten viestimisessä on.
– Jos miehet puhuvat syvällisiä, kumpikin olettaa ja luottaa, että niistä ei puhuta eteenpäin. Naisilla ei ole niin iso juttu, jos toinen kertoo asian jollekin kolmannelle osapuolelle. Naiset eivät välttämättä edes odota toiselta täyttä vaitioloa, Lonkila arvelee.
– Naiset prosessoivat ajatuksiaan puhuen, eikä murhe jää huomaamatta ja syy kyselemättä. Meillä miehillä ei tule niin kyseltyä, jos toinen ei ala kertoa asiasta itse.
Joskus syvällisiin keskusteluihin voi päästä tuntemattomankin kanssa. Aatto Kuusniemi kertoo esimerkin.
– Joitain vuosia sitten lentokoneessa viereeni istui espanjalainen mies, joka kysyi yllättäen, mihin olen menossa kuoleman jälkeen. Hän oli itse katolinen ja kuolemansa jälkeen hän aikoi suunnata taivaaseen ikuiseen iloon. Meillä oli oikein hyvät keskustelut tämän vieruskaverin kanssa.
Aikuisenakin
voi löytää tosiystävän
Aikuisena ystävystyminen on molempien miesten kokemusten mukaan mahdollista, mutta vaikeampaa kuin nuoruusiässä. Nuorempana uusia ihmisiä tapaa luontevasti opiskelujen ja harrastusten parissa. Perheen perustamisen jälkeen kuviot pienenevät, kun arki keskittyy työn ja perheen ympärille.
– Nyt kun lapset ovat lähteneet kotoa, olisi aikaa tavata ihmisiä, Lonkila sanoo.
Moni on töissä käydessään hyvin työorientoitunut ja ystävyyssuhteiden ylläpito voi siksi jäädä.
– Eläkkeelle jäänyt mies voi olla hyvin yksinäinen, kun hyvät työkaverit jäävät pois arjesta, Aatto Kuusniemi tietää.
Uuden elämänjakson alkaessa kannattaisi suunnata jonkin harrastuksen pariin. Vaikka mielenkiintoisia ihmissuhteita kyllä muodostuu aikuisenakin, hyvät ystävät ovat todellisia helmiä.
– Täydellisiä matchejä on harvassa, Seppo Lonkila kuvaa.
Ystävyyskin
vaatii aikaa
Maikkulan kappelin takkahuoneessa vuonna 2010 aloitetuilla miesten keskusteluilloilla on juuret parinkymmenen vuoden takana.
– Vuonna 1997 aloimme kokoontua muutaman miehen voimin, saunottiin ja juteltiin, Seppo Lonkila muistelee.
Samoin kuin ääneen pääsemisessä, ystävyydessäkin mies tarvitsee aikaa. Miesten keskinäiset ryhmät ovat tärkeitä.
– Ystävyys ja luottamus syntyvät hitaasti. Meidän kulttuurissamme on paljon sitä, että tehdään yhdessä asioita, mutta siihen ei luonnostaan liity pohdintoja ja keskusteluja, Lonkila toteaa.
ELSI SALOVAARA
Miesten keskusteluillat ovat tiistaina 28.2. (Mies ja työ) ja torstaina 30.3. (Mies ja vapaaehtoistyö) kello 18 Maikkulan kappelin takkahuoneessa. Tiistaina 2.5. kello 18 miehen kommunikaatiosta puhutaan Suvelan leirikeskuksessa Kiimingissä. Illtoihin ovat tervetulleita myös uudet keskustelijat ja kuuntelijat.