Nostetaan esiin yhteinen, ei eroja

7.2.17

Oulun yliopistolla luettiin viime perjantaina ääneen lainauksia niin eri uskontojen pyhistä kirjoista kuin erimaalaisilta filosofeilta.
   Linnanmaan kampuksen hiljaisessa huoneessa kokoonnuttiin YK:n maailmanlaajuisen uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen viikon merkeissä.
   – Katsomusten välistä vuoropuhelua tarvitaan, sanoo yliopistopastori Ari Savuoja.
   – Eri uskontojen edustajien välistä sopua ja yhteisymmärrystä on tarpeen etsiä. Maailmanpoliittinen tilanne on sellainen ja lisäksi ulkomaalaistaustaisten osuus Suomessa kasvaa.
   Savuojan mukaan Oulun yliopiston opiskelijoista pian 10 prosenttia tulee tutkinto- tai vaihto-opiskelijoiksi ulkomailta.
   – Jo vuosien ajan on ollut haasteellista järjestää esimerkiksi islaminuskoisille paikka, jossa he pystyvät rukoilemaan päivällä.

Huomataan yhteinen,
ei yksin eroja

Yksi yhteisymmärryksen viikon tavoitteista on ohjata ihmisiä kiinnittämään huomiota ennen kaikkea eri katsomusten ja uskontojen jakamiin arvoihin, ei niiden eroavaisuuksiin.
   – Erojen etsiminen taitaa olla sisäänrakennettuna ihmiseen. Meitä onkin tarpeen opettaa näkemään, mitä yhteistä eri katsomuksissa on. Ainakin isot maailmanuskonnot jakavat sellaiset arvot kuin esimerkiksi rauha ja ihmisten välinen rakkaus.
   Yhteisymmärryksen ja keskinäisen tutustumisen mahdollistavia tapaamisia toivottiin pidettävän jatkossakin.
    – Tällaiset tilaisuudet ovat hyvä ei-poliittinen keino edistää ykseyttä, uskoo opiskelija Linda Izadi.
   Izadin ja Savuojan kanssa yhteisymmärryksen viikon tilaisuutta oli ideoimassa ja järjestämässä joukko opiskelijoita, niin eri uskontojen edustajia kuin uskonnottomiakin.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 5/2017