Oletko nähnyt televisiossa dokumenttia parvekkeella tupakoivasta venäläisestä Elenasta, joka päätyy ihmiskaupan uhriksi äitinsä miesystävän harhauttamana? Elena joutuu Helsingin kaduilla seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Hänet pakotetaan myymään seksiä.
Tarina seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneesta Elenasta on näytelty, mutta tarinassa voisi olla hänen sijastaan myös suomalainen nuori tyttö, joka ihastuu mieheen, mutta päätyykin pitkällisen manipuloinnin ja uhkailun kautta kiristyksen kohteeksi.
Ihastuksen kohteesta tulee hyväksikäyttäjä: intiimejä kuvia uhkaillaan laittaa julkisuuteen, jollei uhri suostu siihen, mitä häneltä pyydetään.
Näin kuvailee mahdollista tilannetta Pro-tukipisteen ihmiskaupan vastaisen työn erityisasiantuntija Essi Thesslund.
– Kuten uhrit, myös hyväksikäyttäjät voivat olla supisuomalaisia, hän sanoo.
Varoilla parempaa
palvelua ja etsivää työtä
Thesslund sanoo, että Pro-tukipisteellä on tarve saada vahvistusta ihmiskaupan kanssa työskentelevien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työhön.
– Haluamme lisätä muun muassa etsivää työtä eri ympäristöihin tavoittaaksemme paremmin heitä, jotka jäävät nyt avun ulkopuolelle.
– Etsivä työ vie järjestömme sosiaali- ja terveyspalveluja sinne, missä ihmiset ovat. Näitä paikkoja ovat baarit, kadut, seksikaupat, hierontapaikat, erotiikkaliikkeet mutta myös internet.
– Olemme iloisia, jos Yhteisvastuukeräyksen varat lisäävät mahdollisuuksiamme auttaa apua tarvitsevia, rikoksen uhriksi joutuneita.
Tuki voi olla keskusteluapua tai apua erilaisten palveluiden käytössä.
– Uhrit eivät yleensä tunne oikeuksiaan ja vaikka tuntisivat, he pelkäävät käyttää niitä, Thesslund kertoo.
– Asiakaspalvelujen kehittäminen on tärkeää, jotta ne vastaavat todellisia tarpeita.
Apua äkillisissä
tilanteissa
Kipeä tarve on Thesslundin mukaan myös kriisirahastolle. Sen turvin hätään joutuneille voisi tarjota mahdollisuutta peseytyä, syödä tai majoittua pariksi yöksi turvalliseen paikkaan.
Thesslund selvittää, että varoilla voidaan myös lisätä oman järjestön mahdollisuuksia tunnistaa ihmiskauppaa aiempaakin paremmin. Ihmiskaupan uhrit hakevat usein apua muissa asioissa.
Hänen mukaansa on tärkeää tehdä työtä, joka rohkaisee puuttumaan, jos on pienkin epäilys ihmiskaupasta omassa tuttavaverkostossa. Tällaista kannustusta pitää tehdä esimerkiksi seksityöläisten parissa.
– Ehkä he liikkuvat samoissa verkostoissa kuin mahdollinen ihmiskaupan uhri.
Thesslundin mukaan on tärkeää, että Suomessa on ilmapiiri, jossa uhriksi joutuneen ei tarvitse pelätä paljastaa siitä, mitä hänelle on tapahtunut.
Pro-tukipisteen toimintaan voi tutusta nettisivuilla, www.pro-tukipiste.fi.
RIITTA HIRVONEN