Monika-Naiset liitto ry on järjestö, jonka erityiskohderyhmä ovat väkivaltaa kokeneet maahanmuuttajataustaiset naiset.
– He kohtaavat sellaisia väkivallan muotoja, joita kantaväestöön kuuluvat naiset eivät kohtaa, tietää Voimavarakeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert.
Maahanmuuttajataustaisella naisella on moninkertainen riski joutua pari- tai lähisuhteessa väkivallan kohteeksi, muun muassa kokea kunniaan liittyvää väkivaltaa, joutua pakkoavioliittoon tai ihmiskaupan uhriksi.
Kunniaan liittyvän väkivallan äärimmäistä muotoa kunniamurhaa tavanomaisempaa on esimerkiksi suvun harjoittama kontrollointi.
– Pojat saavat harrastaa ja käydä ulkona, tyttöjen pitää tulla koulusta suoraan kotiin eivätkä he pääse harrastuksiin. Tyttöjä voidaan eristää, vapautta voidaan riistää esimerkiksi kotiarestilla. He voivat kokea fyysistä väkivaltaa ja pelottelua.
Vastuullinen kuluttaja
voi estää ihmiskauppaa
Yhteisvastuukeräyksen tuotolla Monika-Naiset tarjoaa ihmiskaupan uhreille majoitusta, oikeusapua ja psykososiaalista apua.
– Erityisesti apua tarvitsevat henkilöt, jotka eivät ole valmiita yhteistyöhön viranomaisten kanssa eli eivät halua ihmiskaupan uhrien viralliseen auttamisjärjestelmään.
Osa uhreista haluaa palata kotimaahansa. Monika-Naiset auttaa siinä.
Gerbertin mukaan ihmiskauppa on tavallisempaa kuin kuvitellaan.
– Ihmiskauppa ei ole mikään kaukana oleva ilmiö, sitä on lähellämme arjessa. Oman taloyhtiön porraskäytävän siivooja voi olla ihmiskaupan uhri.
Gerbert kannustaa ihmisiä vastuulliseen kuluttamiseen.
– Esimerkiksi kynsistudioita on avattu lyhyen ajan sisään lukuisia. Hinnat voivat olla erittäin edullisia ja sama nuori tyttö töissä aamusta iltaan.
Kauneuspalveluiden lisäksi ihmiskauppaan viittaavaa hyväksikäyttöä on thaihierontapaikoissa ja maatalouden kausitöissä.
Auttava puhelin auttaa
kaikkialle Suomeen
Järjestön toimitilat ovat pääkaupunkiseudulla. Maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen on turvakoti Mona. Voimavarakeskus Monika järjestää matalan kynnyksen kriisi- ja tukipalveluja.
Auttavaan puhelimeen tulee yhteydenottoja kaikkialta Suomesta, kolmasosa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.
Järjestö tarjoaa muun muassa kotouttavaa toimintaa: opetellaan arkisuomea, saadaan apua virastossa asiointiin tai opiskelupaikan hakuun.
Järjestö myös auttaa maahanmuuttajataustaisia naisia työelämään.
– Hyvien verkostojemme avulla löydämme vuosittain työpaikan noin sadalle naiselle, Gerbert iloitsee.
MINNA KOLISTAJA
Kommentoi juttua ja anna palautetta täällä
Lue Yhteisvastuun keräyskohteita esittelevän juttusarjamme muut osat:
Pro-tukipiste
Rikosuhripäivystys
Pakolaisneuvonta
Kirkon Ulkomaanapu (julkaistaan 30.3.)