Tasaus-keräys antaa ääneen naisille niin Etelä-Afrikassa kuin Nepalissa
Nuorten kasvattaminen on elämäntehtäväni, sanoo eteläafrikkalainen Happy Nyawose.
Hän työskentelee rehtorina ja puhuu oppilaille väkivallan haitoista. Happyllä on aiheesta omakohtaista kokemusta: hän menetti miehensä väkivallan uhrina.
Etelä-Afrikan poliittiset mullistukset pakottivat pariskunnan pakomatkalle kodistaan. Kun he lopulta uskalsivat palata kotiin, ei tilanne ollutkaan vielä turvallinen. Happy Nyawosen mies tapettiin yöllä kotona hänen nukkuessaan.
Kovia kokenut rehtori on saanut kokemustensa käsittelyyn tukea Suomen Lähetysseuran paikalliselta kumppanijärjestöltä. Se järjestää keskusteluja, jossa osallistujat voivat käydä läpi henkilökohtaisia ja yhteisöjensä kipeitä kysymyksiä ja traumoja.
Tavoitteena on vahvistaa rauhan ja anteeksiannon ilmapiiriä.
Happy toimii nyt rauhanrakentajana omassa yhteisössään. Hän auttaa nuoria näkemään, että väkivalta ei ole tie oikeudenmukaisuuden saavuttamiseen.
Kodin seinien sisältä
yhteisön vaikuttajaksi
– Aikaisemmin emme saaneet mennä kotitalon ulkopuolelle. Perheenjäsenet ajattelivat, että tekisin jotain väärää, jos menisin pois kotoani. Nykyään osallistun ryhmiin ja yhteisömme toimintaan, kuvailee nepalilainen Sakila Sai naisten aseman muuttumista omassa yhteisössään.
Muutoksen taustalla ovat Lähetysseuran tukemat naistenryhmät. Ryhmissä naiset saavat koulutusta niin konfliktinratkaisusta kuin lasten koulunkäynnin merkityksestä ja vihannestenviljelystäkin.
Kun yhteisössä on riitoja, naiset auttavat ratkaisemaan ne.
– Perheriidat ovat yleisiä. Suostuttelen perheenjäsenet ratkaisemaan asiat, jotka johtivat konfliktiin. Sen jälkeen, kun osallistuin ryhmään, olen oppinut analysoimaan, selittämään ja vakuuttamaan perheenjäsenet oikeasta ja väärästä, Sakila Sai sanoo.
Naisryhmät hälventävät myös uskontojen ja eri kastiryhmien välisiä ennakkoluuloja ja konflikteja.
– Naisryhmämme jäsenet kuuluvat eri kasteihin. Välillämme on hyvä harmonia ja meillä on vahva suhde toistemme kanssa.
– Hindut ja muslimit juhlivat toistensa juhlia. Tällainen uskonnollinen yhteisymmärrys tekee minut ja muut yhteisömme jäsenet iloiseksi.
Työ naisten hyväksi
on rauhantyötä
Lähetysseuran Tasaus-kampanja nostaa tänä keväänä esiin naisten äänen kuulumisen rauhantyössä.
– Jos naiset eivät ole mukana rauhanprosesseissa, jää heidän näkökulmansa huomiotta, sanoo Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson.
– On kuitenkin tärkeää, että emme katso vain rauhanneuvotteluita. Naisten rooli on hyvin tärkeä myös rauhansopimuksen toimeenpanossa ja konfliktin jälkeisessä rauhan rakentamisessa.
– Esimerkiksi naisten taloudellinen voimaantuminen sekä poliittinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen ovat kestävän rauhan kannalta merkityksellisiä,
Tasaus-keräyksen tuotolla Lähetysseura tukee naisten koulutusta, verkostoitumista, taloudellista itsenäisyyttä ja osallistumista rauhantyöhön.
Tarinoita naisista rauhantyössä voi lukea lisää osoitteessa www.tasaus.fi.
Keräykseen voi osallistua esimerkiksi soittamalla 10 euron hintaisen puhelun numeroon 16155.
MINNA HAVUNEN