Nuorten saatavilla

22.3.17

Erityisnuorisotyöntekijä on kauppakeskuksessa aikaa viettävälle nuorelle luotettava aikuinen, jolta tarvittaessa saa apua

Prätkäliivin selässä lukee Kirkon nuorisotyöntekijä.
   Siitä voi alkaa keskustelu Taavi Aallon ja oululaisessa kauppakeskuksessa aikaansa viettävän nuoren välillä. Nuori saattaa tulla ihmettelemään: häh, onko kirkollakin nuorisotyöntekijöitä?
   Työparinsa kanssa Aalto päivystää usein Oulun suurimmassa nuorisotalossa – sellaiseksi Valkeaa kai voi jo kutsua.
   – Kiertelemme, olemme kaikkien nuorten saatavilla. Emme julista Raamattu kädessä vaan ennen kaikkea olemme läsnä luotettavina aikuisina, joille saa naljailla, joiden kanssa jutella, ja joilta saa tarvittaessa apua, Oulun seurakuntien erityisnuorisotyöntekijä kertoo.
   Valkeassa ja keskustan kaduilla on periaatteessa joka päivä joku jalkautuvaa nuorisotyötä tekevä taho – jos ei seurakunta niin sitten Walkers, Aseman Lapset ry tai Oulun kaupungin etsivä nuorisotyö.
   Kauppakeskukseen moni nuori tulee suoraa koulusta, ja lähtee sieltä vasta kotiin nukkumaan. Aalto melkeinpä komentaa teinien vanhempia liikkeelle.
   – Ei siellä tarvita kuuttasataa isää ja äitiä seistä tapittamassa koko iltaa. Mutta kannattaa silloin tällöin kävellä kauppakeskuksen läpi. Lapsen on hyvä tietää, että oma vanhempi saattaa nähdä hänen touhunsa.
   Vanhempien kannattaa olla oikeasti kiinnostuneita oman lapsen liikkumisista, Aalto korostaa.
   – Jos kodin paukut nuorten käyttäytymisen suhteen loppuvat, meihin voi ottaa yhteyttä – katsotaan yhdessä, mitä asioille voi tehdä.

Aikuinen, älä ole
vastuunpakoilija

Aikuinen saa huolestua myös muista: vaikkapa oman lapsensa luokkakaverin tilanteesta.
   – Jos vanhempien yhteystietoja ei ole, voi ottaa yhteyttä luokanvalvojaan. Hänellä on vastuu ottaa tieto vastaan ja viedä asiaa eteenpäin.
   Nuoren hätää sivusta seuraava voi tehdä myös lastensuojeluilmoituksen.
   Aalto muistuttaa myös erilaisten auttavien puhelimien olemassaolosta.
   – Turha murehtia yksikseen, kun voi kysyä neuvoa asiantuntijoilta.
   Valtaosalla nuorista menee Aallon mukaan hyvin. Valtaosa elää välittävässä perheessä.
   – Ne, joilla ei mene yhtä hyvin, joutuvat valitettavasti olemaan vailla apua entistä pidempään. Kuntien rahapulan vuoksi saatetaan esimerkiksi pitää vaikeasti oirehtivat nuoret tavanomaisessa perusopetusryhmässä, missä he  jäävät vaille tarvitsemaansa tukea.
   Nuoren paha olo saattaa ilmetä esimerkiksi itsensä vahingoittamisena.
   – Jos 7-luokkalainen viiltelee, oirehtiminen on voinut alkaa jo pari vuotta aiemmin, mutta hätähuutoa ei ole osattu tai ehditty huomata.
   Yksi kirkon nuorisotyön tehtävistä on tukea ja saattaa nuorta kohti aikuisuutta ja hyvää elämää.
   Taavi Aalto vieroksuu termiä syrjäytynyt. Parempi ilmaus ulkopuolisuutta kokevista on pudonnut. 
   Aallon pitkä kokemus lastensuojelusta, nuorisotyöstä, päihdetyöstä ja maahanmuuttajatyöstä on harjaannuttanut näkemään nuorisojoukosta, kuka on jo pudonnut ja kuka on todennäköinen putoaja.
   – Ei kaikkien tarvitse valmistua lääkäreiksi tai lakimiehiksi. Mutta olen tyytyväinen, jos saan nostettua yhdenkin pudonneen kiinni normaaliin hyvään elämään.
   Nuoren oma määritelmä hyvästä elämästä voi olla kallis älypuhelin ja kaapissa ruokaa.
   – Nuorelle pitää selventää, että ne saadakseen pitää elämän olla raiteillaan: täytyy hankkia koulutus, pitää talousasiat kunnossa, pitää yhteyttä ystäviin. Ja tietää, mistä saa apua, jos tulee ongelmia.
   Muun muassa tästä syystä nuorisotyöntekijät ovat kauppakeskuksessa. Paikalla ja saatavilla. Tekemässä tiettäväksi, että putoajakin voidaan nostaa.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 10/2017