Parkki on isien ja lasten juttu

14.3.17

Isä–lapsi-parkissa miehet juttelevat samoista asioista kuin naiset keskenään

Pyöreää pöytää ympäröi neljätoista vaaleanvihreää nojatuolia. Huoneessa vuorottelevat lasten leikin ja aikuisten keskustelun äänet.
   – Vieläkö se on muilla tuoreessa muistissa tuo kaksivuotiaan uhma? yksi isä kysyy lapsen villiintyessä mehulasillisesta.
   Muita naurattaa.
   Tämä on isä–lapsi-parkki, jonne äitejä ei päästetä. Ideana on, että isät ja lapset saavat kahdenkeskeistä aikaa ja äidit – toivon mukaan – lepohetken.

Isät ja lapset
kerhoilevat yhdessä

– Minulla ei oikein ole tuttuja, joilla olisi samanikäisiä lapsia, poikansa Alexanderin kanssa parkkiin tullut Jan Sergejeff sanoo.
   – Sanoin vaimolle, että menehän sinä isä–lapsi-parkin ajaksi nukkumaan tai katso vaikka Netflixiä.
   Moni nyökkäilee.
   Sergejeff on paikalla vasta toista kertaa.
   Mikko Mulari alkaa olla joukon konkari. Hän on käynyt isä-lapsi-parkissa jo vuosien ajan. Tällä kertaa hänellä on mukanaan vain tytär Juuli, joka istuskelee nojatuoleilla ja odottaa paikalle parkista tuttua kaveriaan.
   Juulin isoveli on jo koululainen, eikä osallistu enää toimintaan säännöllisesti.
   – Kivointa täällä on hyppiä patjoilla ja leikkiä viidakkoa, Juuli Mulari kertoo.
   Ideana viikoittain kokoontuvassa parkissa on se, että lapset saavat keksiä tekemisensä itse. Ohjattua ohjelmaa ei ole. Kahvit ja keksit tulevat talon puolesta.
   Parkkiin ovat tervetulleita kaikki isät alle kouluikäisten lastensa kanssa.

Seurakunnan ja kaupungin
yhteinen ponnistus

Oulun seurakuntayhtymä järjestää isä–lapsi-parkkeja yhdessä Oulun kaupungin perhepalveluiden kanssa.  Alusta asti ajatuksena on ollut matalan kynnyksen kokoontuminen, jonne ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon ja jossa ei ole erikseen suunniteltua ohjelmaa.
   – On ehkä yllättävää, mutta isät juttelevat täällä ihan samoista asioista kuin äiditkin juttelisivat: kasvatuksesta, parisuhteesta, työstä, milloin mistäkin, sanoo yhtymän lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä.
   Tällä hetkellä toimintaa on maanantaisin päivällä Kaijonharjussa ja illalla Peltolassa sekä keskiviikkoiltaisin Haukiputaalla.
   – Varsinkin Peltolan iltaparkissa on vakiintunut porukka, ja aina runsaasti kävijöitä, Rekilä iloitsee.
Isä–lapsi-parkki tarjoaa isille hetken, jolloin he saavat kantaa vastuun lastenhoidosta ilman äidin läsnäoloa.
   Jos aktiivisia isiä löytyisi vastaamaan parkkien pyörittämisestä, toimintaa voitaisiin todennäköisesti laajentaa. Parkki on avoryhmätoimintaa, jolla nähdään olevan positiivisia ja isyyttä tukevia vaikutuksia.

Kahdenkeskeistä
yhdessäoloa

Kahvi on parkissa tippunut ja mehut kaadettu lapsille valmiiksi. Lattialle levitetyistä leluista alkaa rakentua erilaisia torneja, joita isien pitää mennä pyydettäessä katsomaan.
   – Minä ainakin kaipaan sitä, että olen välillä yksin lasten kanssa. Tämä on mukavaa kahdenkeskeistä aikaa, Mikko Mulari toteaa.
   – Onhan tämä vaihtelua. Kun paikka ja kaverit vaihtuvat, se on mukavaa myös lapsille, vaikka leikit pysyisivät samoina, Janne Harjuautti jatkaa.
   Vuosia toimintaa pyörittänyt Kari Rekilä kertoo huomaavansa työssään, että tutkimustulokset isien muuttumisesta aiempaa hoivaavimmiksi pitävät paikkaansa.
   Isille isä–lapsi-parkki tarjoaa usein myös kaivattua vertaistukea.
   – Ja samaan tapaan kuin äitien vastaavissa kerhoissa, täällä puhutut asiat jäävät tänne, Rekilä sanoo.
– Välillä täällä jutellaan kipeistäkin asioista, kuten työttömyydestä.

Ajankohtaisten
asioiden äärellä

Tällä kerralla jutustelu isien ja lasten ryhmässä pyörii paljolti ajankohtaisten asioiden ympärillä. Yhdessä ihmetellään sitä, millaisen presidentin yhdysvaltalaiset äänestivät itselleen.
   Myös uhmaikä ja lapsen herkkyys kuunnella ja totella vanhempansa tulevat esiin keskusteluissa.
   Lasten innostuksen määrästä voi päätellä, että hekin viihtyvän ryhmässä. Suosikkeja ovat leikkityökalut, joiden tuottama ääni hallitsee huonetta.
   Jan Sergejeff siemaisee kahvia ja vilkaisee vieressä leikkivää lastaan.
   – Eihän se lapsen leikkiminen siitä muutu, vaikka paikka vaihtuu. Mutta kun on tällainen tietty aika ja paikka, niin tuleepahan lähdettyä, Sergejeff toteaa.
   Mikko Mulari on samaa mieltä.
   – Tämä on aina mukava aloitus viikolle.

VILLE KOIVUNIEMI

Kommentoi juttua ja lähetä terveisiä täällä


Isä–lapsi-parkki

Sinulle isä, jolla on alle kouluikäisiä lapsia. Isä–lapsi-parkki tarjoaa mahdollisuuden mukavaan yhdessäoloon isien ja lasten kesken. Mukaan voivat tulla myös isoisät alle kouluikäisten lastenlasten kanssa.

Maanantaisin klo 14–16
Kaijonharjun kirjastossa, Kalevalantie 5

Maanantaisin klo 17–19
Mellenius-talossa, Peltolankaari

Keskiviikkoisin klo 17–19
Haukiputaalla, Simppulankartanon avoimessa päiväkodissa, Simpuntie 11

Parkkiin ei tarvitse ilmoittautua.
Lisätietoa: www.isalapsiparkki.net

Artikkeli on osa lehteä 9/2017