Tumpelostakin on martaksi

22.3.17

Marianne Heikkilä on sukunsa ensimmäinen martta. Seitsemän vuotta sitten häntä pyydettiin Marttaliiton pääsihteeriksi. Juontajana ja pappina työskennelleen Heikkilän mielikuva martoista oli etäisen kunnioittava.
   – Ajattelin, että martat on sellaisten suurtalousemäntien juttu, sellaisten jotka osaavat ne ristipistotkin.
Vuodet ovat olleet muutoksen aikaa niin koko järjestössä kuin pääsihteerin näkemyksissä.
   – Haluamme uudistaa mielikuvia. Toimintaan voivat tulla myös tumpelot, jos on halu oppia, Heikkilä naurahtaa.
   Martoissa tiedetään, että paras tapa oppia on oppia yhdessä tekemällä. Kurssit aina makkaran teosta sienien tunnistamiseen täyttyvätkin nopeasti. Järjestö tekee paljon yhteistyötä myös erityisryhmien kuten maahanmuuttajien ja päihde- ja mielenterveyskuntoutujien, heikommassa asemassa olevien perheiden, vankien sekä vammaisten kanssa.
   Marttavuosina Marianne Heikkilä kertoo oppineensa paljon ennakkosuunnittelusta ja tasa-arvosta. Kotona odottaa miehen lisäksi kaksi nälkäistä teiniä. Nuoria opetetaan siihen, etteivät he voi odottaa valmista, vaan vastuu kotitöistä jakaantuu kaikille.
   Heikkilä uskoo, että kiinnostus omaa taloutta kohtaan siirtyy myös yhteiskunnalliseen aktivoitumiseen. Martat ovat mukana myös viidettä vuotta kirkon Ekopaasto-kampanjassa.
   – Älä osta aina uutta vaan kierrätä, korjaa, tuunaa, vältä ruokahävikkiä, lisää ruokavalioon kasviksia ja kotimaista kalaa ja lähiruokaa. Koetamme ohjata ihmisiä kohtuulliseen ja vastuulliseen kuluttamiseen, Heikkilä tiivistää kampanjan idean.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 10/2017