”Hyvä, kun Jeesus nousi kuolleista”

11.4.17

Päiväkodin lapset maistelivat pääsiäisvaelluksella herkullista leipää

Jeesuksella oli paljon ystäviä, mutta hänen ympärillään oli myös pahoja ihmisiä. He halusivat vahingoittaa Jeesusta. Juuri heidän ilkeytensä vaikutti siihen, mitä pääsiäisenä kauan sitten tapahtui.
   Tämä kerrottiin oululaisen päiväkoti Saksanpähkinän lapsille pääsiäisvaelluksen alussa.
   Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämä vaellus rakennettiin viime viikon ajaksi Keskustan seurakuntatalolle. Alueen päiväkotilapsien lisäksi pääsiäisvaellukselle osallistui myös koulujen alaluokkalaisia.

”Hyvää leipää”,
lapset riemastuivat

Ennen surullisia pitkäperjantain tapahtumia Jeesus ratsasti aasilla suureen Jerusalemin kaupunkiin ja häntä oli vastassa paljon väkeä. Tulijaa oli odotettu, hänelle huiskutettiin palmunoksilla tervetulotoivotukseksi.
   Tästä palmusunnuntain riemusta Saksanpähkinän pikkuväelle kertoi esityksen oppaana toiminut lastenohjaaja Tea Hieta. Hän näytti lapsille vanhaa kansakoulutaulua, jossa Jeesuksen ympärillä oli aikuisia ja lapsia oksat käsissään. 
   Lapset tunnistivat pitkähiuksisen Jeesuksen.
   Palmusunnuntaista vaellus eteni kiirastorstain tapahtumiin. Lapset kuulivat alttaripöydän äärellä, että kiirastorstaita vietetään muistellen Jeesuksen ateriaa hänen ystäviensä, opetuslasten seurassa. Jeesus kannusti seurassa olevia syömään ehtoollista, viiniä ja leipää, kunnes he jälleen kohtaavat.
   Lapset saivat maistaa ehtoollisaineita – viinin sijasta viinirypäleitä. Ehtoollisleivän vertauskuvana oli öylättien sijaan muuta leipää, jota pienet pääsiäisvaeltajat innostuivat kehumaan: tosi hyvää ruokaa, nam nam.
   Opas kertoi, että kirkon ehtoollispöydässä leipä on aina Jumalan siunaamaa.
   Koko joukko mietti yhdessä, maistuiko leipä hyvältä myös Jeesuksen ruokapöydässä silloin kauan sitten.
   Lapsille kerrottiin, että kiirastorstain päättyessä Jeesus halusi lähteä rukoilemaan puutarhaan, sillä hänellä oli surullinen olo. Jumalalle jokainen voi puhua, kun oma mieli on huono, opas rohkaisi.

Kruunu kertoi
Jeesuksen kuolemasta

Kiirastorstaista päiväkodin lasten matka jatkui murheellisen pitkäperjantain tunnelmiin. Lapset näkivät käsi kädessä kulkiessaan ristin ja orjantappurakruunun mutta nopeasti vaellus jatkui seuraavaan huoneeseen: riemullinen pääsiäisaamu läheni.
   Lapset kuulivat Jeesuksen ystäviä näytelleiltä naisilta, että Jeesus oli laitettu kuoleman jälkeen isoon kalliohautaan.
   – Lähdettekö mukaamme katsomaan tuota kalliota ja isoa kiveä sen suulla? naiset kysyivät pikkuvierailta.
   Ja muutaman askeleen päässä lapset näkivät ison, tyhjän haudan ja enkeliksi pukeutuneen hahmon sen läheisyydessä.
   – Jeesus on noussut haudasta, hän elää, valkoinen enkelihahmo kertoi lapsille.
  Tämän jälkeen koko joukko lauloi yhdessä lastenvirren Lensi maahan enkeli.
   Vaelluksen ehkä isoin riemu syntyi, kun opas jakoi kaikille keltaiset tiput.
   – Pieni tipu muistuttaa meitä siitä, että Jeesus elää, opas sanoi.
   Vaelluksen lopuksi lapsille toivotettiin iloista pääsiäistä. ”Saksanpähkinät” lähtivät iloisesti pölisten eteiseen pukeutumaan.

Kaikki lapset
mukana

Saksanpähkinän vastaavan lastentarhanopettajan Katja Koirikiven mukaan pääsiäisvaelluksella olivat mukana kaikki päiväkodin lapset riippumatta siitä, kuuluvatko perheet kirkkoon.
   – Vanhempien kokemus on varmaankin se, että pienen lapsen on vaikea ymmärtää, miksi hän ei saa olla muiden mukana.
   Koirikivi on tyytyväinen seurakunnan tukeen uskontokasvatuksessa. Päiväkodin henkilökunnan ei tarvitse keskittyä pääsiäisen hengelliseen sisältöön, kun seurakunnan työntekijät kertovat vaelluksella lapsille, mihin  Raamatun tapahtumiin pääsiäisen vietto kirkkovuodessa liittyy.
   Seurakuntatalon eteisessä lapset pukivat toppavaatteet paluumatkaa varten. Vaikka jännittävä matka isolla bussilla takaisin päiväkotiin jo houkutti, yksi kommentti ennätettiin toimittajalle sanomaan:
   – Leipää oli kiva saada. Se oli kivaa myös, että Jeesus heräsi kuolleista.

RIITTA HIRVONEN