Meriläisen leipurit tekevät työtä silloin

Pääsiäisherkuissa perinteet pysyvät

11.4.17

Suomalaisten ruokapöydässä on ruisleipä, olipa arki tai juhla 

Vielä kiirastorstain vastaisena yönä ennen pääsiäisen ansaittuja vapaita Meriläisen leipomossa paiskitaan töitä normaalisti. Leipurit ottavat välillä juoksuaskeleita ehtiäkseen, aika aamuun kulkee joutuisasti.
   Kun tuotteita ryhdytään paistamaan pikkutunneilla, lämpö leipomossa alkaa kuumottaa kasvoja.
   Vaikka isossa rakennuksessa Oulun Maikkulan yrityskylässä pauhaa koneita, käsillä tekeminen kuuluu moneen työvaiheeseen.
   Täpötäydet taikina-astiat nousevat leipureiden käsissä kuin ne olisivat tyhjiä. Jauhoja ei ehdi pyyhkäistä kasvoilta joka välissä.
   Kuluva viikko päättyy pääsiäisen juhlapyhiin, mutta Meriläisen leipomossa juhlanaluspäivät aloitetaan arkisesti ruisleivän teolla.
   Ensimmäisenä työpaikalle tulee ruisleipätaikinan tekijä. Hänen työpäivänsä alkaa puolelta öin, kertoo Juho  Meriläinen, leiväntekijä kolmannessa polvessa.
  – Olipa juhla tai arki, ruisleipää ostetaan ruokapöytään, hän toteaa.

Ruisleipä on
suosittu juhlaruoka

– Pääsiäisen alla keskiviikko ja torstai ovat vilkkaita päiviä myymälöissämme. Ihmiset lähtevät paljon pyhiksi loman viettoon muualle ja tuttuja leipiä halutaan ottaa mukaan.
   Meriläisen leipomon ruisvarras saattaakin kulkeutua pääsiäispyhinä eväsleipänä useamman hiihtäjän repussa Lapin tuntureiden huipuille.
   Pääsiäinen tarkoittaa leipomossa myös pääsiäislimpun tekemistä. Meriläinen kuvailee limppua kilpailutetuksi tuotteeksi. Sitä leivotaan omiin myymälöihin, mutta valtakunnallisten ketjujen kanssa pääsiäislimpusta ei  Meriläisen mukaan kannata lähteä kilpailemaan.
   – Hinta on usein kuluttajille ykköskriteeri leivänostossa. Meidän on keskityttävä siihen, mitä voimme tehokkaasti valmistaa ja mikä on kilpailutuotteemme.

Valmistuksessa ei voi
suuremmin rönsyillä

Meriläisen leipomon omistaja Seppo Meriläinen muistelee aikaa, jolloin leipomossa valmistettiin pääsiäisen alla omaa mämmiä.
   – Mämmi on monivaiheinen tuote. Sen tekeminen ei onnistu kiireellä. Valmistuksessa pitää olla aikaa imellyttää ja myös jäähdyttää tuote kunnolla.
   Mämmiä ei enää Meriläisellä tehdä. Pärjätäkseen bisneksessä pitää keskittyä pitkälle siihen, minne kysyntä suuntautuu, isä ja poika Meriläinen selvittävät.
   Seppo Meriläisen omaan pääsiäiseen jokunen rove mämmiä kuuluu ehdottomasti, mutta hän tietää tummanpuhuvan suomalaisen perinneruoan jakavan kansaa kahtia: siitä joko tykkää tai sitten ei.  
   Vanhemman polven Meriläinen kertoo, että menneinä vuosikymmeninä pääsiäistuotteita myyntiin kevättalvella myös Oulun torilla.
   – Torielämä saattoi olla hyvinkin vilkasta talvipäivinä.
   Meriläisen leipomossa torimyynti on arvostettua. Yritys hankki oman toripaikan sotavuosien jälkeen ja yhä edelleen torilla ollaan kesäpäivinä töissä.

Herkkutoiveet
eivät ole yllättäneet

Reilua viikkoa ennen pääsiäispyhiä Meriläisen leipomon uuneissa paistuu jo persikkarahkapullia pääsiäispöytiin.
Kondiittori Eppu Saksio herättelee ihmisiä juhla-aikaan keltaisilla pääsiäisleivoksilla.
   Varsinainen pääsiäisleivonnaisten ruuhka ajoittuu kuitenkin aivan pyhien alle. Silloin kuluu rahkaa suuria määriä.
   Saksion mukaan ihmisten toiveet pääsiäisleivonnaisista eivät ole suuremmin muuttuneet viime vuosina. Vaikka leipäpuolella näkyvät jo Etelä-Euroopan vaikutteet esimerkiksi tomaattisämpylöiden suosiona, kondiittorilta ei ole pyydetty muiden maiden pääsiäisherkkuja.
   – Uusia tuotteita kehittelemme kyllä mielellämme. Joskus innostumme kokeilemaan hulluiltakin vaikuttavia ideoita ihan vain siksi, että joku meistä on maistanut esimerkiksi hyvänmakuista jogurttia, Saksio kertoo.

Pyhät ovat
levon aikaa

Kun viimeisetkin keltaiset pääsiäisherkut ja pääsiäispöytiin tarkoitetut leivät ovat Meriläisen leipomossa valmistettu, sulkeutuvat paikan ovet pyhien ajaksi. Kaikki pääsevät pyhiksi lomille ja omien pääsiäispöytiensä äärelle.
   – Kun kaupat ovat nykyisin pyhinäkin auki, on totta kai painetta leipoa tuoretta myös pyhäpäivinä. Mutta pyhät ovat pyhiä meille. Näin on aina ollut.
   – Yrittäjä voi huilata harvoin, pääsiäisenä siihen on muutaman päivän mahdollisuus. Silloin on kiva päästä ulos katsomaan kevättä.
   – Olisiko parempi, että kaupatkin olisivat pyhäaikaan kiinni, Juho Meriläinen kysäisee.

RIITTA HIRVONEN