Tyhmyydelle ei kannata lahjoittaa ääntään

12.4.17

Miettimällä kaikkea sitä väärää ja epäoikeudenmukaista, jota kuntapolitiikka saa aikaan, löytyy syy siihen, miksi kannattaa äänestää. Kukin näkee huonouden ja tyhmyyden omalla tavallaan, mutta äänestämättä jättäminen on äänen lahjoittamista niille päätöksille, joita nimenomaan vastustaa.
   Äänestämättä jättäneillä ihmisillä olisi tilastojen valossa kaikkein eniten syytä äänestää. Nuoret ja nuoret aikuiset äänestävät kaikkein nihkeimmin, vaikka koulutus, perhepolitiikka ja vaikkapa asuntojen kaavoitusratkaisut koskevat nimenomaan heitä. Nyt päätöksiä näistä asioista tekevät usein ihmiset, joille tehdyillä ratkaisuilla ei välttämättä ole suurta merkitystä.
   Moni kansalainen ajattelee, että asiat ovat niin monimutkaisia ja etäisiä, ettei tunnu mielekkäältä alkaa selvittää, mikä liittyy mihinkin. Tämä on harhakäsitys.
   Äänestämisen voi aivan hyvin tehdä vaikka yhdenkin aiheen perusteella. Kunnan tai kaupungin toiminnasta löytyy jokaiselle helposti yksi asia, jonka soisi olevan toisin. Kukaan ei jaksa kiinnostua kaikesta mahdollisesta, saati että pystyisi perinpohjaisiin selvityksiin päätöksenteon yksityiskohdista.
   Kunta- ja kirkkopolitiikassa on monia yhteisiä aiheita. Esimerkiksi kiinteistöihin, kaavoitukseen, kulttuuriin ja sosiaaliseen vastuunkantoon liittyvissä päätöksissä kunnalliset ratkaisut heijastuvat myös seurakunnan toimintaan. Siksi seurakuntien kannalta ei ole yhdentekevää, keitä kunnallispolitiikassa häärää.
   Moni kuvittelee tekevänsä äänestyspäätöksen harkitun ja faktapohjaisen pohdinnan jälkeen. Tosiasiassa suuri osa kaikesta päätöksenteosta tapahtuu lopulta tunteella. Ja niin saa ollakin. Demokratiassa nämä tosiasioilla höystetyt tunteilut muuttuvat kansan tahdoksi, jolla sitten mennään seuraavia vaaleja kohti.

Artikkeli on osa lehteä 12/2017