Eettisyys huomioon

9.5.17

Oulun kirkkovaltuutetut puuttuivat aloitteella hankintojen eettisyyteen

Joukko Oulun kirkkovaltuutettuja jätti huhtikuun lopussa aloitteen, jonka mukaan eettiset perusteet tulisi ottaa mukaan Oulun seurakuntayhtymän hankintaohjeisiin.
   Aloitteen allekirjoittajat, 18 valtuutettua eri valitsijaryhmästä, pitävät tärkeänä sitä, että kirkossa noudatetaan eettisiä valintaperusteita.
   – Seurakuntayhtymät ovat isoja ja siksi niiden hankintavalinnoilla on merkitystä. Volyymeilla on mahdollista vaikuttaa, tähdentää aloitteen allekirjoittaja, kirkkovaltuutettu Hilkka Haaga.
   Haagan mukaan ihmiset ovat aiempaa tietoisempia siitä, että kuluttajien – olivatpa he yksityisiä kansalaisia tai organisaatioita – valinnoilla on vaikutusta sekä ympäristön tilaan että ihmisten ja eläinten hyvinvointiin.
   – Nykyään monen hyödykkeen ja palvelun alkuperää sekä eettisyyttä myös valvotaan monella tavalla. Sitä tekevät kansainväliset organisaatiot sekä kotimaiset elimet.

Laatu on myös
tärkeä kriteeri

– Seurakuntayhtymän hankinnoissa käytetään kaikkia hankintalain tarjoamia mahdollisuuksia vertailla ja tehdä hankintoja. Hankintalain mukaan hankinnan valintaperusteena käytetään aina kokonaistaloudellista edullisuutta. Se tarkoittaa hankintayksikön kannalta hinnaltaan halvinta, kustannuksiltaan edullisinta tai hinta-laatusuhteeltaan parasta tarjousta, yhtymän vt. lakimies Kristiina Harjuautti sanoo.
   – Mutta pelkkä halvin hinta ei tarkoita – toisin kuin yleisesti luullaan – halvinta ja huonointa, vaan halvinta ja parasta. Laatutaso varmistetaan asettamalla tarjouspyyntöön tietyt vähimmäis- ja laatukriteerit, jotka tarjoajan on ehdottomasti täytettävä.
   Kirkkohallituksen talousosaston lakimies Mikko Tähkänen toteaa, että kirkossa ei ole tehty tarkkaa kartoitusta siitä, miten vastuullisuuskysymykset tai eettisyys on huomioitu seurakuntien hankintaohjeistuksissa.
   – Hankintalaki huomioi tiettyjä eettisiä näkökohtia. Esimerkiksi yrityksen johtohenkilöiden syyllistyminen tiettyihin rikoksiin on pakollinen poissulkemisperuste tarjouskilpailussa.

RIITTA HIRVONEN