Gospelia rennosti

10.5.17

Nuorten bändissä voi kokeilla musiikkiharrastusta

Haukiputaan Wirkkulassa, Kirkonniemen vanhassa kansakoulussa, tunnelma on iloinen. Seurakunnan nuorten musiikkiryhmä on aloittelemassa harjoituksiaan.
   Sininen punavalas -nimisen gospelbändin nuorilla on edessään reilun viikon päästä 19. toukokuuta Veisu-messun säestys.

Hyvä mahdollisuus
testata harrastusta

– Tänne saa tulla kokeilemaan. Mikäli soittaminen ei heti suju, voi olla soittamatta. Tämä on hyvä paikka aloittaa soittoharrastus, Haukiputaan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Katri Haapakorva kertoo.
   Mukaan voivat tulla kaikki bändisoitosta kiinnostuneet kunhan laulamisesta tai soittamisesta osaa alkeet. 
   Toimintaan voi lähteä mukaan myös kesken kauden. Mikäli harrastus ei tunnukaan omalta jutulta, voi joukosta halutessaan lähteä pois.
   Nuorten mukaan bändiin halutaan useimmiten jäädä.
   – Täällä saa hyvät naurut. Soittamisesta tulee myös energiaa loppuviikkoon, Essi Meriläinen, 16, kertoo.

Nuorten iltojen
kautta mukaan

Vuosien varrella bändissä on ollut lukuisia kokoonpanoja. Nykyisistä soittajista moni on päätynyt mukaan nuorten iltojen tai isosleirien myötä.
   – Soittelin nuorten illassa, kun nuorisotyönohjaaja Katri ehdotti, että tulisin mukaan bänditoimintaan. Se nappasi heti.
   – Ryhmässä olen oppinut paljon laulutekniikkaa ja soittamista, parisen vuotta bändissä musisoinut Janina Tihinen, 17, kertoo.
   – Olin kuullut bändistä monilta. Tulin tänne katsomaan ja sillä tiellä ollaan, kolmisen vuotta bändissä mukana ollut rumpali Perttu Utriainen, 17, kertoo.
 
Mokailla saa
vapaasti

Bändin harjoitukset eivät ole liian vakavahenkisiä. Treeneissä nauretaan paljon, eikä pientä mokailua katsota pahalla.
   – Täältä saa hyvän fiiliksen. Huomaan myös kehittyväni, Janina kertoo.
   – Tänne on helppo tulla eikä tarvitse miettiä, millainen on tai miltä näyttää. Treeneihin voi tulla vaikka verkkareissa, Meriläinen kertoo.
   Mukaan tulemista ei kannata jännittää, vaikka ei tuntisi ketään entuudestaan. Harjoituksissa saa uusia ystäviä, nuoret vakuuttavat.

Tuttuja lauluja
ohjelmistossa

Bändin ohjelmisto koostuu pääasiassa Nuoren seurakunnan veisukirjasta eli monelle tutun Punaisen laulukirjan kappaleista. Toisinaan harjoituksissa käydään läpi virsiä, gospelia sekä muuta musiikkia.
   Sininen punavalas säestää kerran kuussa pidettävässä nuorten Veisu-messussa. Bändi on mukana myös muissa seurakunnan nuorten tapahtumissa.
   – Seurakunnan tapahtumiin on usein pienempi kynnys lähteä säestämään. Samalla saa varmuutta esiintymisestä, Haapakorva kertoo.
   Bändi jää kesätauolle Veisu-messuun jälkeen. Harjoitukset jatkuvat Wirkkulassa 30. elokuuta.

ANNA-MARI KILPIJÄRVI