Helatorstaina kansa kutsutaan kaduille ja toreille

9.5.17

Suomen 100-vuotisjuhlavuonna seurakuntia ja muita yhteisöjä on haastettu luomaan helatorstaista uudenlaista monien juhlien kokonaisuutta.
   Kaikkia kirkkoja kutsutaan myös mukaan soittamaan kelloja 25. toukokuuta puolen päivän aikaan ja aloittamaan näin yhteinen juhlinta.
   Muhoksella pyhää keskellä arkea vietetään torilla. Ohjelmaa on luvassa kello 12 alkaen noin parin tunnin ajan.
   Reilun puolen tunnin mittaisessa kansanlaulukirkossa musiikkina on tuttuja kansanlaulumelodioita, joihin runoilija ja kirjailija Anna-Mari Kaskinen on tehnyt uusia sanoituksia.
   Päälle juodaan kirkkokahvit. Tiedossa on lisäksi huutokauppa, jonne yksityishenkilöt voivat lahjoittaa huutokaupattavaa. Tuotto ohjataan Yhteisvastuu-keräykselle. Torilla myös lauletaan virsiä sekä keväisiä lauluja.
   – Tällainen keväinen seurakunnan tapahtuma torin katetulla lavalla järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, sanoo kirkkoherra Jouni Heikkinen.
   Torilla tavataan myös Tyrnävällä: kello 10 siellä pidetään messu, jonka yhteydessä on isosten työhön siunaus.
   – Messun jälkeen seurakunta tarjoaa seurojentalolla ilmaisen lounaan. Sen jälkeen torilla on vielä ohjelmaa kello 14 saakka sekä lapsille että aikuisille, kertoo vt. kirkkoherra Outi Pohjanen.
   Liminkaan puolestaan on kutsuttu koolle 50 vuotta sitten konfirmoituja. Helatorstai, helluntai ja juhannus olivat aikanaan yleisiä konfirmaatiopäiviä.
   – Näitä tapaamisia olemme järjestäneet vuodesta 1988 lähtien, sanoo Limingan kirkkoherra Ilkka Tornberg.
   Kävelykatu Rotuaarilla Oulussa helatorstaina järjestettävä messu on reformaation merkkivuoden päätapahtuma Oulussa. Messun toimittaa hiippakunnan piispa Samuel Salmi ja messussa jaetaan myös ehtoollinen.  
   Ennen ja jälkeen messun kuullaan musiikkia, messun jälkeen tarjotaan munkkikahvit .
   Oulun kirkoissa ei järjestetä helatorstain aamuna tai päivällä muita jumalanpalveluksia.
Messubussit kulkevat Kiimingistä, Haukiputaalla ja Pateniemestä.

MINNA KOLISTAJA