Kansallisia klassikoita tuomiokirkossa

3.5.17

Kansallisen veteraanipäivän juhlinta 27. huhtikuuta kytkeytyy Suomi 100 -juhlavuoteen ja on yksi sen tärkeitä tapahtumia. Veteraanipäivän konsertissa Oulun tuomiokirkossa kuultiin suomalaista kuoromusiikkia sekä uusia virsisovituksia.
   Ohjelmisto koostui monille rakkaista sävellyksistä. Lauri-Kalle Kallungin johtama tuomiokirkkokuoro oli nähnyt vaivaa niitä harjoitellessaan.
   Konsertin avasi V.A. Koskenniemen kansansävelmään sanoittama On suuri sun rantas autius, jonka kuoro lauloi kauniisti kehämuodostelmassa. Seuraavaksi kuultiin alttarilta laulettuna Petri Laaksosen uudempana sävellyksenä Olkoon ylläsi kirkas taivas, joka johdatteli konsertin teemoihin.
   Henna-Mari Sivulan tulkinnassa Antti Heikkilän Niilo Rauhalan sanoihin säveltämästä Me näemme rannoilta järvien saattoi ”iloa säteilevän” sanoman aistia kirkkaasti. Yhtäläistä rauhaa ja armollisuutta kykeni Sivula ilmaisemaan Fredrik Paciuksen Zacharias Topeliuksen suojeleviin sanoihin säveltämän Laps’ Suomen -tulkinnassaan: ”…ällös vaihda pois…”
   Tuomiokirkkoseurakunnan kuoro lauloi kauttaaltaan harmonisesti ja kaunisäänisesti. Ohjelmiston hieman heiveröisempää antia edustivat Taneli Kuusiston Uuno Kailaan sanoihin säveltämä sinänsä tunteikas Suomalainen rukous sekä Hilja Haahtin sanoittama sovitukseltaan leppeäksi jäänyt Tule kanssani, Herra Jeesus. Samoin hieman ponnettoman, joskin soinniltaan täyteläisen tulkinnan sai Laulu oravasta.
   Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni kajasi tuttuihin V.A. Koskenniemen lyriikoihin paikoin heleäsävyisesti. Sen sijaan hieman himmeän satumaiseksi jäi Otto Kotilaisen Eino Leinon sanoihin säveltämä Näin unta kesästä kerran.
   Toisin kuului Fredrik Paciuksen ja E. v. Qvantenin Suomen laulu, joka kuiskaili korkealla keinuen: ”…sy-dän-tä jos suo-tu sul-le…” Lopuksi kuultiin John Rutterin Herran siunaus, jonka täyteläiset ja kerroksiset melodiat edustivat konsertin keveintä antia.
   Pyrkimys uusiin virsisovituksiin on aina tervetullutta, mutta tunnetusti haastavaa. Kaiken kaikkiaan konsertti muodosti taidokkaan kokonaisuuden. Nuorekkaasta esiintyjäkaartista oli kuultavissa puhtia ja iloa itsenäisestä kansakunnasta.
   Yleisöä olisi näin hienolla ohjelmistolla ja kansallisen juhlapäivän kyseessä ollessa saanut olla enemmänkin. Terveen kansallismielinen ja kerrostunut ohjelmisto antoi veteraanipäivän juhlamenoille oman hengellisen lisänsä.

MIIKKA ORENIUS