Kolea kevät siirtää siivoustöitä hautausmailla

2.5.17

Yli neljänkymmen kausityöntekijän työnaloitus Oulun seurakuntien hautausmailla on siirtynyt viikolla eteenpäin kevään tulon viivästyessä. Tavallinen käytäntö on, että kevätsiivous päästään aloittamaan muun muassa Oulun, Oulujoen ja Haukiputaan hautausmailla heti vapun jälkeen mutta tänä keväänä startti tapahtuu vasta 8. toukokuuta.
   Aloitusajankohta muutettiin viime viikolla, kertoo seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi. Tieto kerrottiin saman tien kesätyöntekijöille.
   Muhoksella toukokuusta syyskuuhun työskentelevä puutarhuri on aloittanut työt suunnitellusti tällä viikolla, mutta seurakuntamestari Jari Kukkohovi kertoo, että perinteisiä siivoustalkoita joudutaan siirtämään myöhemmäksi.
   Kukkohovi kuvailee tilannetta poikkeukselliseksi.

Siivous ei valmistu
äitienpäiväksi

Niin Oulussa kuin Muhoksella siivoustöiden viivästyminen tarkoittaa sitä, että toisin kuin monina muina vuosina hautausmaiden kevätsiivousta ei saada tehtyä äitienpäivään mennessä.
   – Toivon, että ihmiset ymmärtävät tämän. Meillä on viisi arkipäivää aikaa siivota ennen äitienpäivää eikä se riitä siihen, että kaikki olisi valmista. Yritämme tehdä mahdollisimman paljon, mutta siivottavia hehtaareja on Oulussa paljon, Tuomo Vuontisjärvi kertoo.

Vesiputket eivät
ennätä sulaa

Kun kevät on kolea, ei myöskään maa sula. Se tarkoittaa, että vesijohtoja hautausmailla ei voida avata äitienpäiväksi. Tilanne on sama Oulussa ja Muhoksella.
   Oulussa on valmistauduttu siihen, että hautausmaiden vesipisteisiin tuodaan vettä säiliöautolla äitienpäiväksi.
   – Omaiset ovat tottuneet siihen, että äitienpäivän aikaan hautoja laitetaan kuntoon, Vuontisjärvi tietää.
   Hän pahoittelee etukäteen, että tiivis ahkerointi hautausmailla aiheuttaa jätekasoja.
   – Kun siivous päästään lopulta aloittamaan, volyymi on kova ja roskaa syntyy. Yritämme huomioida tämän roska-astioiden tyhjennyksissä. Toivon silti ymmärrystä täysille roskakoreille. Niitä tuskin voidaan välttää.

RIITTA HIRVONEN