Mopopojille oma paikka

22.5.17

Limingan moottoripajalla nuoret voivat korjata mopojaan ohjaajien opastuksella

Bensa, moottoriöljy ja vaihdelaatikon irrottaminen ovat osa nuorten miesten elämää. Näin on ainakin Limingan moottoripajalla, jossa joukko poikia ja miehiä rassaa mopoja ja karting-autoa käyttökuntoon.
   Purettujen vehkeiden ympärillä hierotaan likaisilla käsillä lippalakin lippaa eteen ja taakse. Moposta roikkuu johtoja irrallaan, startti ei toimi.
   Kahvi porisee hallin nurkassa pöydällä keittimessä. Kiltin näköinen koira kulkee ihmisen luota toiselle saadakseen rapsutuksia.

Kaikki eivät
harrasta musiikkia

Limingan pajalaiset ovat osa valtakunnallista moottoripajatoimintaa. Toiminnan taustalla on Nuorten Keskus ja sitä kautta evankelis-luterilainen kirkko ja paikallisseurakunnat.
   Liminkalaisten moottoripajaa pyörittää käytännössä Limingan moottoripaja ry. Yhdistyksen puheenjohtaja, vapaaehtoistyöstä nuorten parissa kiinnostunut Miikka Kallioinen sai idean pajaan miettiessään, mitä tekevät vapaa-aikana ne liminkalaisnuoret, joita ei innosta urheilu- tai musiikkiharrastus.
   – Mopopojista puhutaan usein riesana, kun he ajelevat pitkin kylää, Kallioinen tietää.
   Idean isä kyseli sosiaalisen median ryhmissä, mitä muut liminkalaiset miettivät: olisiko moottoripajalle tarvetta?
   Kallioinen löysi tietoa Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamasta moottoripajahankkeesta.
   – Yhteydenotto hankkeen aluetyöntekijään Sanna Nygårdiin vauhditti pajaa eteenpäin. Hän osasi vinkata, mistä toiminta voisi saada rahoitusta.
   Pajalaiset etsivät pitkään paikkaa toiminnalleen. Lopulta tänä keväänä Kallioisen oman työpaikan vierestä vapautui tyhjä halli. Se oli loistava paikka moottoriharrastajille.

Avoinna kaksi
kertaa viikossa

Paja on ollut auki reilun kuukauden verran kaksi kertaa viikossa: tiistaina isommille pojille ja keskiviikkoisin pienemmille. Tytötkin ovat tervetulleita, mutta vielä heitä ei ole hallilla näkynyt.
   Pelkästä koneiden rassailusta pajatoiminnassa ei ole kyse. Kun paikalla on nuorten lisäksi aikuisia ohjaajia, jutustelu voi lähteä koneista syvemmille vesille. Limingan pajassa nuorten kanssa tarinaa iskee erityisesti moottoripajayhdistykseen kuuluva Kati Lehtonen.
   Pajatoiminnassa halutaan pitää kynnystä matalana ja ovea isona – vertauskuvallisesti. Puhua saa mistä vaan, mutta se ei ole vaatimus.
   Kun monessa muussa harrastuksessa pidetään kesällä taukoa, pajalla ei sellaista suunnitella.
   – Täällä minä varmaan olen monena iltana, Kallioinen toteaa.
 
RIITTA HIRVONEN