Sutinen maksaa kirkollisveronsa mielellään

22.5.17

Taisto Sutisen mielestä seurakunnissa tehdään paljon hyvää työtä.

Pyhän Tuomaan kirkolla muodostuu ruokapöytien läheisyyteen jonoja: monenkirjava ihmisjoukko odottaa emännän kutsua pöytään.
   Vaikka syöjiä Tuiran seurakunnan diakonianpäivässä on lähemmäs sata, pelkoa ruoan loppumisesta ei ole. Jauhelihakeittoa on valmistettu 75 litraa.
   Sivummalla pöydässä istuu Taisto Sutinen syömässä. Hän tuli paikalle tuttuja tapaamaan.
   Sutinen toteaa, että ilmaisen ruoan lisäksi monia houkuttavat paikalle juuri juttukaverit.
   – Jo muutaman sanan vaihtaminen on tärkeää. Jos ei halua puhua pelkästään ilmoista, syvällisempikin keskustelu onnistuu, vaikka sitten työntekijöiden kanssa.

”Arvostan kirkon
tekemää työtä”

Taisto Sutinen on tuttu mies Tuiran diakoniatyössä. Hän on toiminut vuosia vapaaehtoisena.
   Vastuun kantaminen on opettanut arvostamaan kirkon tekemää työtä.
   – Maksan mielelläni kirkollisveron. Olisi hyvä, jos moni oppisi tuntemaan, mitä kaikkea seurakunnissa tehdään.
   – Itsellänikin oli aikoinaan kynnystä tulla mukaan, mutta hyvin on mennyt. Ei tämä ole vain hurskaiden ihmisten paikka. Uskoa minulle ei ole koskaan tuputettu.
   Sutisen mukaan vapaaehtoisuus on avainsana tämän päivän kirkossa. Kun kansalaiset innostuvat tekemään hyvää, jaossa on monenlaisia taitoja.
   Pyhän Tuomaan keittiöllä vilkkaasti liikkuva Raili Kuusirati on Sutisen tavoin uskollinen vapaaehtoinen seurakunnassa. 37 työvuotta Rautaruukilla keittiössä ei saanut jättämään kauhan vartta muille.
   Kuusirati kokee, että työssä ollessaan hän sai vain harvoin kokea samaa iloa tekemisestään kuin tällä hetkellä talkoolaisena.
   Kuusirati on Pyhällä Luukkaalla vapaaehtoisena työttömien aterialla ja juttutuvalla.
Kun molemmissa tuntuu väkimäärä vain lisääntyvän, vapaaehtoisen ei tarvitse etsiä eläkepäivilläkään motivaatiota lähteä liikkeelle.

RIITTA HIRVONEN