Lisätarinoita Luukkaan kappelista kaivataan

21.7.17

Oulun yliopiston kampuksella sijaitseva Pyhän Luukkaan kappeli täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi ihmiset ovat kertoneet muistojaan Luukkaalta, mutta lisätarinat yliopistokappelista ovat tervetulleita.
   Varhaisin tähän mennessä välitetty muisto Pyhän Luukkaan kappelilta on 1960-luvulta – siis ajalta, jolloin kappelia ei vielä ollut edes olemassa.
   Pohjois-Suomen ylioppilaiden kristillisen yhdistyksen eli Pykyn taloudenhoitajana toiminut Hilkka Freygang kertoo kappelin syntysanoista omassa muistossaan näin: ”Kerran Pykyn hallituksen kokouksessa rupesimme pohtimaan kokoustilojen puutetta. Ois kiva, jos meillä olisi oma kirkko. Kirkkoa varten perustettiin oma tili. Pykyläiset keräsivät varoja esimerkiksi lapsenvahteina ja lahjoituksin. Alun perin pieni tili, mutta hieno, suuri idea, joka on toteutunut. Älä aliarvioi pienten alkujen päivää”, Freygang sanoo.

Alusta saakka englannin
kielistä toimintaa

Luukkaalla on järjestetty toimintaa englanniksi lähes koko sen olemassaolon ajan.
   ”Ouluun oli tullut vietnamilaisia pakolaisia, jotka asuivat enimmäkseen Syynimaalla. Oli luontevaa tavata Linnanmaalla”, kertoo vuorostaan oman muistikuvansa Leena Maria Lehtonen.
   ”1970-luvulla ulkomaalaisia oli Oulussa alle kymmenen. Vuosien varrella kansainvälistyminen on voimistunut Pohjois-Suomessakin”, Lehtonen muistelee.
   Tiia Brockmanin koko aikuiselämä liittyy vahvasti Luukkaan kappeliin. ”Luukkaan opiskelijailloissa tutustuin tulevaan mieheeni ja sain myös monta ystävää. Kun ensimmäinen lapsemme syntyi, kävin Luukkaalla perhekerhossa ja toisen lapsen syntymän myötä minut kysyttiin mukaan pyhäkouluohjaajaksi.”
Luukkaalla alettiin pitää pyhäkoulua lapsille kymmenisen vuotta sitten. Pyhäkoulu on tuonut messuun paljon pieniä osallistujia.
   ”Lapseni ovat nykyään ihan kotonaan Luukkaalla. Se tuntuu ihanalta ja rennolta. Luukkaan messuissa ei koskaan tunnu siltä, että lapset eivät saisi olla lapsia ja olisi tervetulleita mukaan ja osallistumaan”, Brockmanin tarinassa sanotaan.

Vielä ennättää
muistella

Lisää kuvia ja tekstejä Pyhältä Luukkaalta voi lähettää Soile Kontiolle, soile.kontio@evl.fi tai postitse osoitteeseen Soile Kontio, Myllytie 5, 90500 Oulu. Muistoja voisi lähettää 31.8. asti.
   Vinkit haastateltavista ovat myös tervetulleita.