Rohkaisevia alkuja vastakohtien maassa

18.7.17

Lähetysyhdistys Kylväjän uudet lähetit Ella ja Janne Henriksson aloittivat ensimmäisen työkautensa Mongoliassa viime helmikuun puolivälissä.
   Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa asuu noin miljoona asukasta, kolmannes maan väestöstä.
Muun muassa runsaista ilmansaasteista kärsivässä kaupungissa muita ongelmia ovat harmaa talous ja jyrkät elintasoerot.
   – Kohtaamme kaupungilla liikkuessamme äärimmäistä köyhyyttä ja toisaalta äärimmäistä rikkautta, Janne Henriksson kuvailee.
   Saman kadun yhdellä puolella voi olla lasipalatsi, ja toisella puolella perinteinen jurtta-asumus. Kaduilla näkee pullonkerääjiä ja lämpöputkien alla kodittomien yöpymispaikkoja.
   – Kaikkea on oikeasti saatavilla, mutta monet eivät voi mennä kauppaan ostamaan ruokaa. Mongolian vuosieläke voi olla vain 80 euroa.
   Henrikssonit ovat joutuneet pohtimaan, onko kauppakassin kantaminen kadulla tylyä paikallisia ihmisiä kohtaan.
   Vastakohtia täynnä oleva maa on tarjonnut paitsi hämmennystä, myös oppimisen ja uuden löytämisen riemua. Kielenopettajat Boloroo, Nasaa ja Hasaa ovat tehneet uusiin lähetteihin hyvän vaikutuksen.
   Tässä vaiheessa Henrikssonit keskittyvät opiskelemaan paikallista kieltä, tutustumaan ihmisiin ja havainnoimaan ympäristöä.
   Jannen tehtäviksi on suunniteltu englannin kielen opetus sekä nuorisotyön kehittäminen Sain medee -seurakunnassa.
   Puolison tehtävät painottuvat musiikkityön kehittämiseen.
   – Emme ole teologisia tietopankkeja tai raamatunopettajia. Olemme kumpikin Jumalan kutsumina tällaisia kuin olemme ja haluamme olla esimerkkejä tavallisista lähtijöistä.
   – Ammatti-identiteetin ja kristityn kutsumuksen kannalta perimmäinen tavoitteemme on kertoa Jeesuksesta, pariskunta toteaa.
   Henrikssonit painottavat, että heidän opiskeluaikojensa hengellisellä kasvuyhteisöllä, Suomen ev.lut. opiskelija- ja koululaislähetyksellä (OPKO) oli lähtemispäätökseen iso merkitys.
   Erityisesti he muistavat oman kotiseurakuntansa, Raahen seurakunnan monet opettajat ja rinnalla kulkijat.
   – Raahe on yksi mahdollinen nimikkoseurakunta Oulun OPKOn, Rovaniemen seurakunnan ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi, Henrikkssonit sanovat ja kokevat saaneensa kotiseurakunnastaan monenlaisia valmiuksia lähetystyöhön.
   Lähetysyhdistys Kylväjän suurin vuosittainen tapahtuma Lähetyksen kesäpäivät järjestettiin Raahessa viime viikonloppuna Kylväjän ja Raahen seurakunnan yhteistyöllä. Päivillä Henrikssonit siunattiin lähetystyöntekijöiksi.
   – Oli Jumalan hieno suunnitelma, että saimme tulla siunattaviksi uuteen työhömme juuri Raaheen. Meidät on konfirmoitu Raahen kirkossa ja olemme menneet siellä naimisiin.

NIKO SEPPÄ