Ryhmässä oppii tärkeitä taitoja

18.7.17

Oulun Keskustan seurakuntatalossa on ensi kertaa lapsille omat kesäpäivät

Oululaisäiti, yrittäjä Johanna Ojala-Kinnunen ja hänen 9-vuotias tyttärensä Ronja-Julia ovat päässeet aloittamaan kesän hyvillä mielin.
   Ronja-Julia mahtui mukaan kaupungin keskustassa ensimmäistä kertaa järjestettäville Lasten kesäpäiville. Lapset ohjaajineen kokoontuvat Keskustan seurakuntatalolla.
   Ojala-Kinnunen työskentelee paljon kotona. Perheessä on myös yksivuotias pikkuinen. Kaiken tämän keskellä äiti pohtii, ehtiikö hän keksiä riittävästi mielekästä tekemistä kesälomalla olevalle koululaiselle.
   – Kesäpäivillä Ronja-Julialla on omanikäistä seuraa, ohjattua tekemistä, turvallisia aikuisia lähellä ja vielä lämmin ruoka joka päivä.
   – Kun tieto tällaisesta mahdollisuudesta tuli toukokuussa koulun kautta kotiin, olin todella tyytyväinen, äiti iloitsee.
   Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kesäpäivät alkoivat heti koulujen päätyttyä 5. kesäkuuta.
  Ne jatkuvat kahden viikon ajan 16. kesäkuuta saakka lapsiryhmän vaihtuessa ensimmäisen viikon jälkeen.
  Johanna Ojala-Kinnusella on itsellään hyviä muistoja seurakunnan toiminnasta. Siksi hän ei arkaillut ilmoittaa tytärtään kesäpäiville.
   Ronja-Julialle Keskustan seurakuntatalo on tuttu entuudestaan, sillä hän on talven aikana osallistunut alakoululaisten Tupa-toimintaan samassa paikassa.

Mukana
perheiden arjessa

Lasten kesäpäiviä Keskustan seurakuntatalolle on ideoinut Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja, Tupasta lapsille tuttu Kaija Siniluoto
   – Monien vanhempien loma ei ala vielä silloin, kun lapset jäävät koulusta vapaalle. Mutta emme ole kyselleet ilmoittautumisessa syitä osallistumiselle. Toivon kovasti, että kesäpäivistä on iloa eri elämäntilanteissa oleville perheille.
  – Tavoitteenamme on, että seurakunta voisi olla jatkossa yhä enemmän vanhempien ja lasten tukena ihan tavallisina arkipäivinä.

Lapset haluavat
kunnioitusta

Arki-iltapäiviin kouluaikoina ajoittuva alakouluikäisten Tupa-kerho on ollut monen vuoden ajan suosittua toimintaa.
   Alun perin Tupa oli avoinna vain kerran viikossa, mutta kiinnostus sitä kohtaan joudutti avaamaan paikan kahtena arkipäivänä.
   Tuvassa syntyi myös ajatus Lasten kesäpäivistä, Siniluoto kertoo.
   Hän iloitsee siitä, että lapset ovat mielellään turvalliseksi koetun aikuisen seurassa. Alakoululaiset ottavat ohjaajaa kädestä kiinni ja halaavat.
   – Ihanaa, että lapsi hakee aikuisen läheisyyttä ja luottaa häneen.
   Nuorisotyönohjaaja on huomannut työssään varhaisnuorten parissa, että moni lapsi kaipaa nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Varhaisnuori haluaa aikuiselta myös kunnioitusta osakseen.
   Lapsen itsetunnon vahvistaminen on tärkeää, Siniluoto sanoo.
   Kun lapsia on paljon yhdessä, korostuu myös sosiaalisten taitojen tärkeys.
   – Niin sanotut tunnetaidot ovat joskus hukassa lasten keskinäisessä vuorovaikutuksessa.
   – Tämä tarkoittaa, että lapset eivät välttämättä ymmärrä, millaiset sanat ja puhe loukkaavat. Jos tunnetaitoja  ei ole, tulee riitaa ja möksähdyksiä.
   Näitä kaikkia asioita harjoitellaan Siniluodon mukaan myös Lasten kesäpäivillä lasten ja aikuisten ohjaajien viettäessä aikaa yhdessä.

RIITTA HIRVONEN