Satun ja Osen suuri päivä

31.7.17

Qstockin hääteltassa tahdottiin rakastaa koko loppuelämä

Sua vain yli kaiken mä rakastan, Sinä taivaani päällä maan…
   Risteilymiehistön jäseniksi pukeutuneet muusikot aloittavat suomalaisten rakkauslaulujen todellisen klassikon Romanssin ensisävelet. Satu Savolainen ilmestyy teltan oviaukkoon valkoisessa puvussa kimppu kädessään.
   15-henkinen vierasjoukko nousee seisomaan. Alttarilla odottava sulhanen, Osmo ”Ose” Pitkäkangas näyttää häikäistyneeltä.
   Hääpuvun paljettien lisäksi myös vieraiden silmissä kimmeltää, kun morsian kävelee lyhyen matkan sulhasen luo. Satu ja Ose hymyilevät toisilleen ja asettuvat alttarille käsi kädessä.
   – Olemme kokoontuneet tänne juhlistamaan Satun ja Osmon rakkautta. Pyydämme, että hän vahvistaisi teitä ja lujittaisi rakkauttanne, aloittaa pastori Anna-Maria Veijo.
   Festarien päälavalla on meneillään Antti Tuiskun keikka, ja bassot jytkyvät vihkiteltassa, mutta se ei häiritse koolla olevaa seurakuntaa.

Rakkaus syttyi
baaritiskillä

Sadun ja Osen yhteinen taival alkoi liki viisi vuotta sitten. Paikallista ravintolaa pyörittänyt Satu oli juuri saanut eronsa päätökseen, kun hän kiinnitti huomiota nuoreen mieheen, joka asioi usein tiskin toisella puolella.
   – Ja pian Ose sitten myönsi, että olihan siihen syykin, miksi hän käy niin usein juuri tässä ravintolassa, Savolainen muistelee hersyvästi nauraen häiden aattona.
   Ose oli ihaillut Satua jo pidempään, ja Satu ihastui heti Osen silmiin ja miehen rauhallisuuteen. Puolen vuoden jälkeen pari muutti saman katon alle.
   Sadulla on aiemmasta liitostaan kaksi tytärtä, ja yhteisten vuosien aikana tyttäriä on syntynyt kaksi lisää. Qstockissa heitä ei kuitenkaan nähdä.
   – Hääpäivä on meidän oma juttu, Satu kertoo Osen nyökytellessä vieressä.

Juhlat luvassa
joulukuussa

Parilla tulee tasan viisi vuotta yhdessäoloa täyteen 9. joulukuuta. Silloin häitä juhlitaan sukulaisten ja ystävien voimin kotikulmilla, Oulunsalon Nuorisoseuran toimitalolla.
   Ose on syntyperäinen oulunsalolainen, mutta Helsingistä lähtöisin olevan Satun perhettä asuu laajalta ympäri Suomen.
   – Lähetimme hääkutsut, joissa kerroimme, että varsinainen vihkiminen tapahtuu täällä Qstockissa. Toivotimme kaikki tervetulleiksi paikalle ja vinkkasimme mahdollisuudesta seurata vihkimistä suorana lähetyksenä MTV3:n nettisivujen kautta.
   Osa sukulaisista ja ystävistä yllättyi parin ratkaisusta mennä naimisiin festareilla. Idea naimisiin menosta Qstockista tuli jo vuosi sitten. Silloin pari oli kuitenkin myöhässä ilmoittautumisen kanssa.
   – Olen aina puhunut, että haluan kirkkohäät. Ose taas ei halunnut perinteisiä kirkkohäitä. Minä halusin mennä naimisiin talvella ja Ose kesällä, joten tämä on aika täydellinen ratkaisu meille, Satu toteaa vihkimistä edeltävänä päivänä.

Jännitys
vei yöunetkin

Hääpäivä valkenee harmaana. Vartti ennen vihkimistä pari on vielä teltan takaosassa ja täyttää virallisia papereita pastorin kanssa.
   Tunnelma vaikuttaa rennolta, sillä sulhanen ja morsian ovat molemmat yhä arkivaatteissaan. Morsian tunnustaa, että rentous on vain pintaa.
   – Sain edellisenä yönä nukuttua neljä tuntia, eikä ruoka ole maistunut tänäänkään. Söin vain muutaman ranskanperunan.
   – Nyt voitte rentoutua, sillä tässä vaiheessa minä olen ainoa, joka voi enää mokata, pastori tsemppaa.
Kymmenen minuuttia ennen h-hetkeä vieraat ohjataan telttaan ja hääpari siirtyy vaihtamaan asuja.

Itkua ja naurua
vihkimisessä

Tunteikas seremonia jatkuu pastorin aloitussanojen jälkeen yhtä mallikkaasti, eikä kukaan mokaa.
   Jännitys kuitenkin purkautuu, kun tahtomisten jälkeen siirrytään sormusten vaihtoon. Morsian ei meinaa saada sulhasen sormusta mahtumaan ja siitähän seuraa naurua, joka tarttuu myös vieraisiin.
   Kun Satu ja Osmo Pitkäkangas astuvat Lemmenlaivan tunnusmusiikin soidessa ulos hääteltasta, heille paistaa aurinko.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 22/2017