Seksistä puhutaan yhdessä

18.7.17

Rippikoulu koetaan turvalliseksi paikaksi puhua ja kysellä parisuhteesta

Nykyrippikoulu on paljon keskustelevampi kuin takavuosikymmeninä. Nuorille tärkeitä aiheita – esimerkiksi seksuaalisuutta – käsitellään yhdessä keskustellen.
   Seksuaalisuutta sivuavat aiheet voivat saada 15-vuotiaan hihittämään, punastumaan tai piiloutumaan vitsailun taakse, mutta teemaa käydään läpi rippikoulussa siinä missä muitakin ripari-ikäisten kehitysvaiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Ihmissuhteita käsitellään
läpi rippikoulun

– Ylipäätään ihmissuhteet ovat esillä läpi rippikouluopetuksen. Vasta leirijaksolla pidetään kahden oppitunnin mittainen kokonaisuus avioliitosta, seurustelusta ja parisuhteesta. Silloin käydään läpi muun muassa kirkon avioliittokäsitystä ja sitä, mitä tarkoittaa kirkollinen vihkiminen, kertoo nuorisotyöntekijä Sanna Korhonen Oulunsalon seurakunnasta.
   Siihen, miksi seksuaalisuuteen liittyviä asioita käsitellään vasta leirillä, on Korhosen mukaan syynsä. Vaikka rippikouluryhmä on kokoontunut joitakin kertoja jo ennen leiriä talven aikana, oikeastaan vasta leirillä nuoret oppivat tuntemaan työntekijät ja päinvastoin.
   – Kun keskustellaan seksuaalisuudesta, on tärkeä, että rippikoululaiset voivat tuntea olevansa turvassa, Korhonen sanoo.
   Oulunsalossa on vain yksi yläaste. Kaikki tietävät toisensa jollakin tavalla jo entuudestaan. Luottamus toisiin syntyy viimeistään leirin alkupäivinä.

Kokemuspuheet
tiedetään myyteiksi

Tyttöjen ja poikien kehityksen ero korostuu esimerkiksi silloin, kun rippikoululaiset pistetään määrittelemään hyvän poika- tai tyttöystävän ominaisuuksia.
   – Poikien listalla 90 prosenttia toiveista liittyy ulkonäköön. Tytöt odottavat seurustelukumppanilta esimerkiksi uskollisuutta, huomaavaisuutta tai muita ominaisuuksia, jotka tekevät miehestä hyvän isän lapsille.
   Korhonen myöntää joskus miettineensä, olisiko parempi, että pojat kävisivät rippikoulun myöhemmin kuin tytöt. Toisaalta rippikoulun käymiselle hyvä aika on juuri 15-vuotiaana.
   – Tässä iässä nuoret ovat etsijöitä. Rippikoulu osuu siinä kohtaa oikeaan saumaan.
Korhosen mukaan nykynuoret ovat hyvin perillä siitä, että omanikäisillä ei todellisuudessa ole paljoakaan seksikokemuksia.
   – Nykyään nuoret eivät pidä seksuaalista kokemattomuutta painolastina.
Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan harvempi kuin joka viides peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaista on ollut sukupuoliyhteydessä.

Nuoria kiinnostaa
kirkon kanta asioihin

Jokainen nuori lähtee rippikouluun erilaisella tietomäärällä varustettuna.
   – Osa on hyvin perillä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista – osa kuvittelee olevansa, Korhonen toteaa.
   Nuoria kiinnostaa aina kovasti, mistä erottaa rakastumisen, milloin deittailu muuttuu seurusteluksi tai kenen asia on huolehtia ehkäisystä.
   – Kaikki nuoret eivät vielä yläasteella seurustele, mutta eivät he jää keskusteluissa ulkopuolisiksi. Heiltä tulee ajatuksia ja kysymyksiä samalla lailla kuin niiltäkin, jotka seurustelevat.
   Korhosen mukaan nuoret ovat yleensä kiinnostuneita kuulemaan myös kirkon kannan asioihin. Tämän kesän rippileireillä puhuttanee tasa-arvoinen avioliittolaki.
   – Varmasti nuoria kiinnostaa, miten kirkko toimii, kun samaa sukupuolta oleva pari haluaa kirkollisen vihkimisen.
   Korhosen mukaan rippikouluikäiset esittävät pääosin asiallisia kysymyksiä homoseksuaalisuudesta.
   Vaikka rippileirillä olisikin turvalliseksi koettu ilmapiiri, aivan yksityisimpiä ajatuksia nuori ei välttämättä halua jakaa yhteisissä keskustelutuokioissa.
   – Usein nuori saattaa tulla esimerkiksi uimavalvojana toimivan aikuisen viereen kivelle istumaan. Siinä kahden kesken on helpompi kysyä mieltä askarruttavasta, seksuaalisuuteen liittyvästä asiasta.
   – Riparikavereiden kanssa pitää olla vielä vuosi samassa koulussa, siksi puheenvuoroa ei välttämättä haluta käyttää yleisissä keskusteluissa.
   Rippikoulunuorten vanhemmat eivät ole koskaan kieltäneet lastaan osallistumasta oppitunneille, joiden aihe sivuaa seksuaalisuutta.
   – Leirin nukkumis- tai saunomisjärjestelyistä saatetaan kyllä kysellä.

MINNA KOLISTAJA