Kapellimestari Ville Mankkinen kehuu vuolaasti esiintyjiä.

Ensi-ilta pian Limingassa

1.8.17

Uusi ooppera kertoo laulaja Abraham Ojanperästä

Johanna Kropsu ja joukko tohkeissaan ja kuohuksissaan olevia naisia saapuu paikalle. Kropsu näyttää erittäin päättäväiseltä: hänen mustaharmaat korkokenkänsä paukkuvat jymäkästi kanveesilla. Tilanne on miltei pelottava.
   Pelkoon ei ole syytä, sillä kyse on Abrahamin pidot -oopperan harjoituksista. Kropsun roolihahmo Katri Tuori vain on oopperan kohtauksessa säpinässä ja naiset villeinä.
   Ohjaaja-koreografi Jouni Prittinen harjoittaa kohtauksen monta kertaa. Naiset nousevat lavalle kerta toisensa jälkeen.
   Harjoitusten aikana myös libreton kirjoittaja, ohjaaja Helena Tornberg antaa ohjeitaan ja kapellimestari Ville Mankkinen kehuu tämän tästä esiintyjiä.
   Mankkisen edessä on kansio nuottipapereita. Tauon aikana hän heiluttaa itsekseen napakasti tahtipuikkoa. Mitähän mahtaa kapellimestari pohtia? Ehkäpä säveltäjä Jukka Linkolan työtä.
   Abrahamin pidot -oopperaa esitetään elokuussa Limingan Areenalla. Ooppera kertoo liminkalaislähtöisen laulaja-laulunopettaja Abraham  Ojanperän elämästä (1856–1916). Poikamiehenä elänyt ja kuollut Ojanperä oli ohjaaja Helena Tornbergin mukaan superjulkkis, joka nykyään on paljolti unohdettu.
   Ojanperä tunsi Jean Sibeliuksen, Oskar Merikannon ja Robert Kajanuksen, juhli Eino Leinon kanssa, lauloi kansainvälisillä lavoilla ja nautti sosioteetissa suurta suosiota.
   Ojanperällä oli elämässään kaksi suurta naissuhdetta. Liminkalaiseen Katri Tuoriin ja norjalaiseen oopperalaulajaan Aurora Hanneborgiin.
   Molemmat suhteet, joissa oli romanttisiakin vaiheita, kestivät Tornbergin mukaan vuosikymmeniä. Naiset jopa ystävystyivät.
   Hanneborgia esittää Virva Puumala. Oopperassa Hanneborgin ja Ojanperän välillä näyttää rätisevän ruutia ja erotiikkaa.
   Ojanperää esittää Tomi Punkeri. Millainen roolihahmosi on?
   – Abraham eli Aappo on kaveri, jossa on valtava elämänilo. Hän rakastaa kaikkea ja on pirteä veikko. Hän rakastaa ennen kaikkea kotiseutuaan ja myös naisia.
   Ojanperä suhtautui elämänsä loppupuolella torjuvasti naisiin.
   – Hän ei halunnut, että naiset hoitivat häntä sairasvuoteella vaan toivoi, että uskolliset miesystävät tekisivät sen, Tornberg kertoo.
   Ojanperä sanoi Katri Tuorille vähän ennen kuolemaansa, että elämä on ihanaa.
   – Hän ei ajatellut niinkään kuolemaa vaan ylösnousemusta. Hän pyysi, että hänet puetaan kuoltuaan valkoiseen pukuun, Tornberg sanoo.
   Abraham Ojanperä kuoli kotitilallaan Aappolassa Limingassa ystäviensä ympäröimänä.
   Ooppera toteutetaan Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja alueen osaajien kanssa. Limingan kunnan muita yhteistyökumppaneita ovat muun muassa ArsLiminka ry, Oulunsalon Ensemble, Limingan Taidekoulu, Via Dolorosa ry, Limingan seudun musiikkiopisto sekä Limingan seurakunta. 

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 22/2017