Leirillä oli vajaat 20 osallistujaa. Kuvassa keskellä kirjoittajaohjaaja Pirkko Böhm-Sallamo. Kuva: Karoliina Rauhio

Kuntouttavia sanoja Kellonkartanossa

8.8.17

Kuntouttavien sanojen kirjoittajaleiri järjestettiin viime heinäkuussa 20. kerran peräkkäin Oulun Haukiputaan Kellossa sijaitsevassa Kellonkartanossa.
    Kellonkartano on Suomen Raamattuopiston Säätiön omistama kristillinen kurssikeskus, jonka toiminnasta vastaa paikallinen Kellonkartanon Ystävät ry.
   Kirjoittajaleirejä on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Tällä hetkellä leiriä vetää kirjoittajaohjaaja Pirkko Böhm-Sallamo, joka on ollut mukana alusta lähtien.

KIrjoittaminen on
totuuden etsimistä

Idea kirjoittajaleiristä syntyi, kun Kellonkartanon pitkäaikainen vastuunkantaja ja entinen Kellonkartanon Ystävät ry:n puheenjohtaja Martti Hannula halusi löytää Kellonkartanolle uusia tapoja toimia.
   Hannulan mukaan kirjoittaminen on parhaimmillaan totuuden etsimistä, ja koska kristillisessä viitekehyksessä totuus persoonallistuu Jeesukseen, joka itse on totuus, syntyi ajatus siitä, että tälle totuudelle voisi myös kirjoittaa. Niin leiri sai nimekseen ”Jeesukselle saa kirjoittaa”. Hannula pyysi leirin vetäjäksi Pirkko Böhm-Sallamoa.
   ”Jeesukselle saa kirjoittaa” ei kuitenkaan säilynyt leirin nimenä kovin pitkään, sillä siitä muodostui enemmän taakka. Monet arastelivat osallistua leirille sen nimen takia, vaikka leirin tarkoituksena oli toivottaa tervetulleeksi kaikenlaiset ihmiset taustasta ja elämänkatsomuksesta riippumatta.
   Koska leirin nimeen ei voinut laittaa terapiakirjoittaminen-sanaa, jonka käyttö on lailla säädelty, oli keksittävä nimi, joka kuvaisi leirin tarkoitusta yhtä hyvin. Niin leiri sai nimekseen Kuntotuttavien sanojen kirjoittajaleiri.

Erilaiset maailmankatsomukset
ovat tervetulleita

Aivan kuten ihmiset hoitavat kuntoaan kuntosalilla, mielenterveyttään voi hoitaa kirjoittamalla.
   – Leirin nimeen sisältyy hengellisyys. Ne, jotka tulevat tänne, tietävät että tämä on kristillinen paikka. Vaikka he olisivat täysiä ateisteja, niin heillä on siihen täysi vapaus. Ketään ei suljeta ulkopuolelle. Saa esittää epäileviä ajatuksia ja tuoda oman maailmankatsomuksensa julki, Böhm-Sallamo sanoo.
   Sen lisäksi, että Kellonkartanon kirjoittajaleirit viettävät 20-vuotisjuhlavuottaan, Pirkko Böhm-Sallamo juhlii 35 vuotta kestänyttä uraansa kirjoittajaohjaajana. Kellonkartano on hänelle aivan erityinen paikka. Böhm-Sallamo iloitsee erityisesti ihmisten kohtaamisesta.
   – Olen pitänyt leirejä, joissa ollaan hotellissa, ja se on aivan erilaista. Täällä ollaan luonnon keskellä leiriolosuhteissa. Talon historia on myös hyvin, hyvin vaikuttava, ja olemme osa sitä. Nämä seinätkin hoitavat meitä – puhumattakaan hengellisestä perinnöstä.

KAROLIINA RAUHIO

Artikkeli on osa lehteä 22/2017