Minne ovat kukat kadonneet?

17.8.17

Eräs lukijamme lähetti meille vihaisen kirjeen:
”Kävimme Rantsilan hautausmaalla. Portista astuttua törmäsimme kukattomaan sankarihautaan. Ja Rantsilassa jos missä, on aina ollut näyttävä sankarihauta.
    Hautausmaalla kulkiessamme kuulimme, että kukat olivat olleet juhannusaattona laatikoissa kirkon lähettyvillä. Mutta ei saatu haudalle….
   Eli miten vastaa Siikalatvan seurakunta kyseiseen? Onhan kerrassaan järkyttävää, että kukat on jo hautausmaalla, muttei saada paikoilleen.
   Onko seurakunnassa liikaa henkilökuntaa, jotta sekoillaan, mikä kellekin kuuluu?”

Sankarihaudat
peruskorjataan

Siikalatvan seurakunnan talouspäällikkö Tarmo Myllykoski, miksi Rantsilan sankarihaudoilla ei ole kukkia?
   – Viime viikolla alkoi Rantsilan sankarihautausmaan peruskorjaus. Hautausmaalla on ollut lappu, josta on voinut lukea, että hautausmaa kunnostetaan ja sen vuoksi sankarihaudoille ei laiteta tänä kesänä kukkia.
   Kukkia ei ole Myllykosken mukaan kannattanut laittaa, sillä ne olisi pitänyt repiä pois peruskorjauksen tieltä.
   – Koko alue otetaan auki.
   Myllykosken mukaan lukijamme mainitsemat laatikoiden kukat on tarkoitettu niille haudoille, joita koskevat hautainhoitosopimukset. Kukkia pidetään myös kuihtumisten varalta.
   – Kylmästä alkukesästä johtuen kukkien istuttamiseen päästiin noin kaksi viikkoa myöhemmin kuin aikaisemmin.
   Myöskään Piippolan hautausmaalla ei ole ollut kukkia sankarihaudoilla, sillä haudat kunnostetaan sielläkin. Molemmat remontit on tarkoitus saada valmiiksi lokakuun loppuun mennessä.
   Sankarihaudoille laitetaan eristysnauhat. Jumalanpalveluksia ja muita toimituksia remontit eivät Myllykosken mukaan haittaa.
   Siikalatvan kaikkia sankarihautausmaita odottaa remontti.  Seurakunnalla on viisi kappelia, joilla kaikilla on oma sankarihautausmaa.
   –Haimme kirkkohallituksesta avustusta Siikalatvan seurakunnan kaikkien sankarihautojen  kunnostukseen.  Ensi vuonna peruskorjataan Kestilä, Pulkkila ja Pyhäntä.
   – Remonteissa hautakivet kunnostetaan ja pestään. Sitten tekstit maalataan. Jos teksteissä on kultauksia, ne korjataan sen mukaisesti.
   Myllykosken mukaan sankarivainajien kivet myös asetetaan samalle tasolle. Käytävät uusitaan ja sankaripatsaisiin suunnataan valaistus.
   – Eli kunnon remontti. Tällä mennään taas muutama kymmenen vuotta.
   Remontti alkaa Kestilässä, Pulkkilassa ja Pyhännällä Myllykosken mukaan heti, kun routa sulaa eli toukokuun alkupuolella.
   Remonttien kokonaiskustannusarvio on Myllykosken mukaan noin 140 000 euroa. Tästä summasta kirkkohallituksen avustus on vajaa 40 prosenttia.
   Siikalatvan seurakunta rahoittaa remontteja myymällä metsiään seurakunnan viiden kappelin alueilta.
Seurakunta pyysi tarjousta viideltä firmalta, mutta vain yhdeltä tuli tarjous. Sankarihautoja kunnostaa Pohjolan kivi- ja viherrakennus oy.
   Urakan hinta on 108 000 euroa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 23/2017