Hailuodossa hautausmaakävelyn teemaksi nousivat 100-vuotiaan Suomen vuonna 1917 syntyneet sankarivainajat. Lisäksi käytiin vuonna 1917 syntyneen lotan haudalla.Kuva: Anne-Maria Haapala

Ruksalla juhlittiin monen polven voimin

17.8.17

Laitasaaren rukoushuone Muhoksella on täynnä. Kansanlaulukirkkoon saapuneet viimeiset tulijat mahtuvat istumaan oviaukkoon, josta käy mukavan raikas tuulenhenkäys. Tunnelma on lämmin, ukkosta lienee ilmassa, vaikka sadekin on jo lakannut.
   Kun seurakunnan kappalainen Tarja Pyy toteaa saarnassaan: Yhdessä pidetty rukoushuone on parasta lääkettä itseensä käpertymistä vastaan, 85-vuotisjuhliaan viettävään rukoushuoneeseen kokoontunut väki nyökyttelee.
   Kesällä 1932 valmistunut hirsinen rukoushuone on saanut nuorison suussa lempinimen ruksa, kertoo Laitasaaren rukoushuoneyhdistyksen sihteeri Vappu Räätäri puheenvuorossaan, jossa hän kertaa viimeisen viiden vuoden tapahtumia. Ruksaa kunnostetaan koko ajan talkoovoimin, ja hirsitalo on aktiivisessa käytössä. 
   Kakkukahvien jälkeen kuullaan heleitä ääniä, kun siskokset Eveliina, Matleena ja Helmiina Törrö laulavat äitinsä Sanna Törrön säestäessä. Lopuksi Laitasaaren rukoushuoneyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Mari Silenius kertoo juhlaväelle, että siskoksista vanhin, Eveliina, tuli tänä kesänä toiseksi Savonlinnan musiikkijuhlilla pidetyissä Mestarilaulaja-kilpailuissa. Saavutukselle annetaan raikuvat taputukset. 

Elojuhlilla perehdyttiin
kolmeen jokeen

Oulujoen Elojuhlilla oltiin myös koolla joen äärellä. Perinteikkäässä Elojuhlassa teemana oli Elämää jokivarsilla ja meren äärellä. Messussa saarnasi Oulussa viikonloppuna pidetyille Merimieskirkon kesäpäiville osallistunut Lontoon merimieskirkon pastori Marjaana Härkönen.
Kirkkokahvit ja juhla nautittiin Oulujoen pappilan pihamaalla. Seurakunnan alueella virtaavat Oulujoen lisäksi Ii- ja Kiiminkijoki. Ohjelmassa olikin musiikin lisäksi jokiaiheisia esitelmiä.

Hailuodossa ja Lumijoella
vietettiin kotiseutupäiviä

Lumijoella kotiseutupäivien ohjelmaa riitti koko viikonlopuksi. Lauantaina oli mahdollisuus muun muassa käydä ihastelemassa maisemia Lakeuden katedraalin kirkontornista. Portaissa olikin melkoinen ruuhka, sillä tunnin aikana ylhäällä kävi liki 150 ihmistä, kertoo seurakuntasihteeri Marjo Koski-Vähälä.
   Sunnuntaina Varjakassa vietettiin rantakirkkoa, jonne sadesäästä huolimatta tuli sanankuuloon kuutisenkymmentä henkeä.
   Hailuodossa vietettiin myös kotiseutupäiviä. Sunnuntain jumalanpalvelus pidettiin ulkokirkkona, jonka jälkeen saattoi osallistua hautausmaakierrokselle. Hailuoto-seuran järjestämän Suomii 100 -henkisen kävelyn oppaana toimi Markku Piekkola.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 23/2017