Viimeinen opastusviikko edessä

2.8.17

Kun parkkipaikalle tulleen auton ovi pamahtaa kiinni, hautausmaan kukkaistutusten ääreltä nousee ylös nuori nainen ja tulee tervehtimään.
   Essi Lotvonen
on Muhoksen kirkon oppaana toista kesää. Kun opastettavia ei ole, Lotvonen siistii sankarihautausmaiden kukkaistutuksia, siivoaa kirkkoa tai haravoi pihamaata.
   Kirkon esittelyjä on kesällä tavallisesti kolme päivässä.
   – Jos oikein kovasti sataa, kävijöitä ei ole – mutta ei tule oikein kovalla helteelläkään, Lotvonen on havainnut.
   Muhoksen 1634 valmistuneessatukipilarikirkossa poikkeaa paljon ulkomaalaisia. Heistä suurin osa on sveitsiläisiä tai saksalaisia matkaajia, jotka ovat löytäneet kohteen jostakin Suomen nähtävyyksiä esittelevästä saksankielisestä oppaasta.
   – Aika pieni kirkko, niin kommentoidaan usein. Ja ulkomaalaisia ihmetyttää, että tällainen puukirkko on käytössä talvellakin.
   Kivikirkkoihin tottuneita keskieurooppalaisia kiinnostavat eritoten Emanuel Granbergin maalaukset.
   – Yleensä matkalaiset kuvaavat alttaritaulua, sakastin seinämaalauksia sekä lehterin kaiteeseen maalattuja profeettoja.
   Kirkko ikuistetaan yleensä myös ulkoa käsin. Valtaosa kävijöistä viipyy 10–15 minuuttia. Lotvonen hoitaa opastukset englanniksi. Paperiesitteitä kirkosta löytyy myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi.
   Oppaan mukaan suurin osa poikkeaa kirkossa kolmen ensimmäisen aukiolotunnin aikana. Muhoksen kirkko on avoinna arkisin 11.8. saakka kello 12–18.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 22/2017