Lapsi syö metsässä kirkkaan sinisen, houkuttelevasti esillä olevan marjan, jonka aikuiset selvittävät nopeasti myrkylliseksi sudenmarjaksi. Onneksi yksi marja ei vielä aiheuta vaaraa.
Luonto tarjoaa paitsi terveellisiä ja elämää vahvistavia herkkuja, myös myrkyllisiä, jopa kuoleman aiheuttavia kasveja. Aina niiden erottaminen ei ole helppoa. Erityisesti aloittelevia sienestäjiä kehotetaan valppauteen.
Luonto, kuten kaikki muukin elämä, on monimutkainen ja yllättävä. Kauneus peittää myrkyn ja vaatimattoman kuoren alta voi paljastua silkkaa kultaa.
Ihminen pystyy samanaikaisesti olemaan sekä empaattinen että toisaalla kylmä ja laskelmoiva.
Myös huumorin varjolla saatetaan tehdä paljon pahaa.
Pahuus, kristillisellä kielellä synti, saattaa vaikuttaa aluksi viattomalta, mutta suureksi kasvaessaan synnyttää kuoleman. Sen kanssa ei ole leikkimistä missään olosuhteissa tai mistään syystä.
Myös sanoilla voi myrkyttää. Vähättely, vihjailu ja ilkeily alkavat ehkä harmittoman oloisesti, mutta pitkään jatkuessaan vaarantavat terveyden ja hengen jopa kokonaisilta ihmisryhmiltä.
Jos ihmistä tai ihmisjoukkoa kohdellaan sanallisesti ja symbolisesti kaltoin, sama asenne muuttuu pian teoiksi. Näin syntyvät kaikki yksityiset ja yhteiskunnalliset vainot.
Jos maahanmuuttajista puhuu jatkuvasti loisina, miehistä sikoina tai lapsista riesoina, tämä alkaa lopulta näkyä käytännössä tavalla tai toisella. Sanat muuttuvat teoiksi tai tekemättä jättämisiksi.
Yksi marja ei ehkä tapa, mutta on hulluutta kokeilla, kuinka monta pitää syödä, jotta niin käy.
Ei yksi marja tapa
8.9.17