Kuka tahansa pääsee Rantsilassa opiskelemaan urkujen soittoa

5.9.17

Rantsilassa alkaa kansalaisopistossa kurssi, jossa urkujen soittoa opettaa Siikalatvan kanttori ja soittamista harjoitellaan kirkon uruilla.
   – Kurssi sopii kenelle tahansa urkujen soittamisesta kiinnostuneelle. Valintakokeita ei ole, kaikki halukkaat pääsevät kurssille, lupaa kanttori Arja Leinonen
   Nuottejakaan ei tarvitse osata: opetus voidaan tarvittaessa antaa kuvionuoteilla, jotka on alun perin kehitetty kehitysvammaisille.
   Rantsilan kirkossa urkujen soiton saloja opiskellaan puoli tuntia kerrallaan, kerran viikossa.
   Kurssilaiset pääsevät kirkkoon urkujen ääreen myös omalla ajallaan.
   – He saavat kirkkoon avaimen tai ovi tullaan avaamaan. Soittamaan pitää päästä, eihän tässä kurssissa muuten ole mieltä.
   Leinosen mukaan harjoittelemaan pääsee myös muihin Siikalatvan kirkkoihin, mikäli kurssilaisia tulee Rantsilan ulkopuolelta.
   Urkukurssi alkaa 22. syyskuuta. Opetuskertoja on syyskaudella kymmenen.
  – Alkeista aloitetaan. Kurssilaiset saavat tuoda mukanaan kappaleita, joita itse haluaisivat soittaa. Esimerkiksi virret ovat sopivia.
   – Urut on uskomattoman hieno soitin, joten rohkeasti vain kokeilemaan. Kurssille voi tulla vaikka vain syksyksi, ei tarvitse sitoutua jatkamaan kevääseen saakka.
   Siikalatvalla on voinut opetella urkujensoittoa jo aiemminkin: Leinonen on pitänyt seurakunnan toimintana urkupiiriä kehitysvammaisille. Kevään urkupiirissä osanottajia oli 5–6.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 25/2017