Kuva: Esko Saari
Sanginjoen maastot ovat tulleet tutuiksi Esko Saarelle etenkin marjastus- ja sienestysreissuilla.

Lahjaksi pala suota

4.9.17

Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Esko Saari .

Oululainen Esko Saari liikkuu Sanginjoen maastossa eniten marja- ja sieniaikaan, mutta lähiaikoina hän suuntaa sinne katsomaan, toimivatko kuukausi sitten tehdyt padot niin kuin on tarkoitus.

Luonnonperintösäätiö ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ostivat viime vuonna 41 hehtaarin määräalan lähes ojittamattomana säilynyttä aapasuota Sanginjoen ulkometsän pohjoisrajalta.

Kuovisuon palstan läpi johtava oja tukittiin – ihan luvallisesti – ja vedet käännettiin suon keskiosiin. Patoaminen liittyy ennallistamiseen, tarkoituksena on saada räme vettymään.

Oulun tuomiokirkon kivijalassa sijaitsevassa kahvilassa on 31.7. saakka näytillä Ari-Pekka Auvisen valokuvia Kuovisuolta. Myytävänä on 10, 20, 50 ja 100 euron arvoisia kortteja, joiden tuotto käytetään uusien suojelualueiden hankkimiseen.

Ostaja voi ajatella, että symbolisesti hankkii palasen Kuovisuota itselleen tai lahjaksi toiselle.

– Tällainen on melko uusi tapa osallistua luonnonsuojeluun, mutta yleistyy, iloitsee Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana toimiva Esko Saari.

Aineettomia lahjoja hän suosii itsekin:

– Olen lahjoittanut muun muassa ulkohuussin ja vuohen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Luonnontieteellisen koulutuksen saaneelle luonto on fysiikkaa, kemiaa, biologiaa ja biokemiaa.

– En liitä suohon mitään mystiikkaa – mutta ei se estä minua näkemästä luonnon kauneutta. Suo on varsin kaunis esimerkiksi sateen jälkeen, kun ilma jäähtyy ja vesihöyry rupeaa tiivistymään suon ylle usvaksi.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä