Pikkukirkkoa kasaamassa

5.9.17

Oulun hautausmaan takaa, Intiön varikolta, kuuluu pauketta. Ilmassa tuoksuu vienosti vastaleikattu puu.
Pensasaidan toisella puolen Tuiran puutyökerhon aktiivit Hannu Koskela, Kalevi Lämsä, Jaakko Manninen ja Kalevi Pyykölä touhuavat mittanauhoineen puisen kehikon ympärillä.
   Kehikko on syksyn aikana Oulun tuomiokirkon kirkkotarhaan pystytettävä pikkukirkko. Se jäljittelee ulkoasultaan Oulun ensimmäistä kirkkoa, joka rakennettiin 1610-luvulla.
   Hirsirakenteisen rungon kokoaminen alkoi viime viikolla talkooporukan voimin. Ensimmäisenä päivänä työtä tehtiin sateessa, mutta toinen aamu valkeni aurinkoisena.
   Miehet kertovat, että näky työmaalle tullessa oli melkoinen: suojakatos oli lentänyt tuulessa pitkin poikin ja linnut olivat syöneet edellispäivältä jääneet talkoopullat. Katokseen olikin viriteltävä lisäpainoja.

Millintarkkaa
kokoamista

Porukan työnjohtajana toimii Veikko Kanto, jolla on takanaan 40 vuoden ura rakennusalalta. Hänellä on kokemusta isommistakin kirkoista, sillä mies on ollut saneeraamassa kahta kirkkoa.
   Kanto kertoo, että syksyn aikana pikkukirkon runko kootaan 4–5 elementiksi. Tuomiokirkon pihalle tehdään talkoilla perustukset ja kirkko kootaan paikan päällä.
   Kun työnjohtaja lähtee laskemaan materiaalitilauksia, muu talkooporukka jää kasaamaan kirkkoa. Jo millin heitto mitoissa saa aikaan useita lisämittauksia. Vatupassi ja mittanauhat heiluvat, välillä vanhat merkit pyyhitään pois hiekkapaperilla.
   – Kyllä se nyt kirkastui pojat. Se on 22 milliä siitä hirren keskeltä, huudahtaa Kalevi Lämsä silmäiltyään  piirustuksia.
   Pian porukka saakin pystyyn molemmat kattotuolit.
  Kellon lähestyessä yhtätoista Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Salla Autere saapuu paikalle kebab-annosten kanssa. On lounastauon aika.
  – Hyvät työmiehet olemme saaneet. Lisääkin väkeä mahtuu mukaan, sillä maalaaminen hoidetaan myös täällä, Autere vinkkaa.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 25/2017