Saattohoitoon tarvitaan vapaaehtoisia tukihenkilöitä

6.9.17

Tavallisen ihmisen taidoinhan siinä pärjää. Riittää kun on tavallinen oma itsensä.
    Näin kuvailee Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Virpi Sipola vapaaehtoisia, joita tarvitaan kuolemansairaiden tueksi saattohoitoon.
   – Sädekehää emme kaipaa tukihenkilön pään päälle. Virheettömiä ihmisiä emme siis etsi. Saattohoidon vapaaehtoisen on hyvä olla sinut itsensä kanssa. Silloin tietää, mihin pystyy ja mitä jaksaa.
   – Jos jollakulla on mielikuva, että tukihenkilöllä saattohoidossa tulee olla hyvät puheenlahjat, sanoisin, että kyky asettua olemaan läsnä kuolevan potilaan tai hänen omaisten vierelle on ehkä vielä kalliimpi taito.

Pikemminkin juttukaveri
kuin tukihenkilö

Oululainen Jorma Laapotti on toiminut tukihenkilönä kahdeksan vuotta. Hän sanoo pärjänneensä vapaaehtoistehtävässään omana itsenään.
   Vaikka Laapotti on puhelias mies, kohtaamisissa kuolemansairaan tai heidän omaistensa kanssa muut antavat keskustelunaiheet.
   – Minä keskustelen siitä, mistä potilas haluaa. En käytä mielelläni itsestäni nimeä tukihenkilö vaan olen keskustelukumppani, jonkinlainen seurustelu-upseeri, Laapotti hymyilee.
   Hän kertoo, että tapaa joitakin saattohoidossa olevia potilaita kerran, joitakin useammin.
   – Juttelemme, käymme ehkä ulkona, paistamme makkaraa yhdessä osaston takkaillassa. Juttuaiheet liittyvät vain harvoin sairauteen. Puhumme aivan muusta. 
   – Jos potilas haluaa puhua sairaudestaan, sitten se on esillä. Jos puhuttavaa ei ole, saatan pitää sairasta kädestä kiinni ja olemme yhdessä hiljaa.

Miehiä
tarvittaisiin lisää

Saattohoidossa olevien potilaiden tukihenkilöinä toimii Oulussa etupäässä naisia. Virpi Sipola sanoo suoraan, että miehiä tarvittaisiin lisää.
   – Tarve miehistä on suuri. Saattohoidossa oleva mies haluaa usein juttukaveriksi toisen miehen.
   Sipola korostaa, ettei lauantain infotilaisuuteen tuleminen tarkoita vielä sitoutumista tukihenkilöksi. Siksi niin naiset kuin miehet ovat tervetulleita ensin kuulemaan ja kysymään aiheesta lisää.
   Tukihenkilöille on tarjolla koulutusta kahtena lauantaina helmi–maaliskuun aikana.
   – Jos joku arvelee, että olemme koulutukseen osallistumisen jälkeen soittelemassa tukihenkilöksi yhtä mittaa, haluan korostaa, että jokainen määrittelee itse oman toimintansa aktiivisuuden. Tukihenkilöille on tarjolla myös työnohjausta.
   Jarmo Laapotti sanoo hymyillen olevansa rikas mies.
– Tässä toiminnassa saa enemmän kuin ajattelen pystyväni antamaan. Olen saanut kohtaamiltani ihmisiltä valtavasti pääomaa itselleni. Siksi sanon usein olevani tällä tavoin hyvin rikas mies.

RIITTA HIRVONEN