Kuva: Albiinolapsi Tansaniassa mustien lasten joukossa.
Albiinotyttö Juliana on yritetty ryöstää monta kertaa. Suomen Lähetysseuran hoivissa hän on turvassa.

Taikausko vie hengen

11.9.17

Albiinotyttöjen kummiohjelmassa tarjotaan turvallinen opiskelumahdollisuus


Teksti: Pirre Saario . Kuvat: Katri Kuusikallio .

Minulle opetettiin lapsuudessani, ettei albiino ole ihminen. Sanottiin: kierrä hänet kaukaa, älä katso häntä. Pelkäsin albiinoja. Nyt kun tiedän, mistä on kyse, ymmärrän, että hän on samanlainen ihminen kuin minäkin.

Näin kertoi eräs pappi Suomen Lähetysseuran kummityön koordinaattorina Tansaniassa toimivalle Pia Pyhtilälle.

Albinismin aiheuttaa molemmilta vanhemmilta peritty geenivirhe, jonka takia keho ei tuota väripigmenttiä. Albinismin tunnusmerkkejä ovat vaalea iho ja hiukset, heikko näkö ja siniset, harmaat tai vaaleanruskeat silmät.

Silmäsairaudet ovat yleisiä, ja albiinoilla on myös huomattavan suuri riski sairastua ihosyöpään.

Geenivirheen aiheuttama ihopigmentin puute on Tansaniassa yleisempää kuin muualla maailmassa.

 

Albiinolasta

piilotellaan

Albiinot elävät kotimaassaan usein hengenvaarassa, sillä uskomusten mukaan albiinojen kehossa on taikavoimia. Henkiparantajat valmistavat ruumiinosista esimerkiksi taikajuomia ja onnea tuottavia koruja.

Taikakaluja myydään tuomaan onnea terveydessä, raha-asioissa, rakkaudessa ja politiikassa.

Monet perheet piilottelevat albiinolapsiaan. Hyökkäys voi tosin kohdistua myös vanhempiin albiinoihin.

– Lähetysseuran uudessa kummiohjelmassa on yläkouluikäisiä nuoria, lähinnä tyttöjä, jotka on lähetetty kotipaikkoihinsa Shinyangan kaupungissa vammaisille tarkoitetusta valtion suojakeskuksesta, Pia Pyhtilä kertoo.

 

Tyttöihin kohdistuu

suurin uhka

Kummiohjelmaan otetaan ensimmäisenä vuonna kymmenkunta tyttöä.

– He ovat kaikkein vaikeimmilta, syrjäisimmiltä alueilta tai alueilta, joissa päivittäinen koulunkäynti ei ole turvallista pitkien matkojen ja albiinoihin kohdistuvan vainon vuoksi. Väkivallan uhka koskee erityisesti tyttöjä.

– Nuoret tulevat oloista, joissa perhe ei joko näe tarpeelliseksi kouluttaa nuorta tai ei voi köyhyyden vuoksi lähettää heitä turvallisempaan paikkaan opiskelemaan. Vaihtoehtona on kotiin jääminen ja lähinnä tyttöjen kohdalla avioliitto hyvin nuorena, Pyhtilä selvittää tilannetta.

Koulunkäyntiä seurataan olemalla yhteyksissä suoraan kouluihin ja nuoreen. Koulut ovat joko yläkouluja, ammattikouluja tai muita opintoja, kuten ompelu- ja kokkikoulutusta.

– Kylällä, jossa asun, ei ole tarjolla yhtään koulua, jossa voisin opiskella. Kaikki ovat liian kaukana. Nyt muutan sukulaiseni luo, jossa voin asua turvallisesti, koska se on kaupungissa. Sieltä voin käydä päiväkoulua, eräs kummiohjelman nuorista iloitsee.

 

Diakoniakeskus

antaa mahdollisuuksia

Victorianjärven kaakkoinen hiippakunta on avannut äskettäin uuden diakoniakeskuksen. Lähetysseuran kummiohjelman kautta muutama opiskelija voi kouluttautua siellä ompelijaksi.

Keskus on avoin kaikille opiskelijoille ja siellä on myös muutama sisäoppilaitospaikka.

Lähetysseura maksaa kummiohjelmaan valittujen opiskelijoiden kurssin ja asumisen.

– Hanke on monitasoinen alkaen perusevankeliointityöstä aina yhteisön tietouden lisäämiseen ja kummiohjelmaan asti. Kummityöllä halutaan taata koulutus ja osoittaa, että albiinonuori pystyy opiskelemaan kuten muutkin, Pia Pyhtilä sanoo.

– Perusajatuksena on se, että ihmisen kuuluu kunnioittaa toista ihmistä ja että oikeudet ovat samat kaikille. Joillain alueilla virkamiestahot ovat reilusti pyytäneet kirkkoa opettamaan kristinuskon perussanomaa vaihtoehdoksi vanhoille uskomuksille.

– Tärkein ja konkreettisin niistä lienee käsky Älä tapa ja Tee toisille kuten haluaisit itsellesi tehtävän”.

Lähetysseuran uudessa kummiohjelmassa on yläkouluikäisiä nuoria, lähinnä tyttöjä.

Pia Pyhtilä

Lue lisää aiheesta:

Seurakunnat Yleinen