Kun kirkonpalvelijat, tutummalta nimeltä seurakuntien suntiot, päättivät reilu vuosi sitten tämän kesän opintopäiviensä aiheeksi arjen turvallisuuden, eivät he silloin arvanneet, miten lähelle päivien teema heitä tulee.
Vähän ennen juhannusta poliisi teki operaation Helsingin Temppelinaukion kirkon edessä varautuessaan terrori-iskuun. Mitään ei lopulta tapahtunut poliisitoiminnan lisäksi, mutta tapaus säikäytti: onko kirkoissakaan enää turvallista käydä?
Vaikka Helsingin tapaus hätkäytti, Kirkonpalvelijat-yhdistyksen puheenjohtaja Antti Ruuskanen ei ajattele esimerkiksi, että kaikkien kirkkojen edustoille pitäisi hankkia betoniesteitä, kuten Temppelinaukion pyhätön kohdalla tehtiin.
Tarvitaanko jo järjestysmiehiä?
Kysymykseen, voisivatko esimerkiksi järjestysmiehet olla tulevaisuudessa tarpeellisia kirkon tilaisuuksissa, Ruuskanen vastaa, että aiheesta on puhuttu vain varovaisesti.
– Helatorstaina meillä oli Espoon Tapiolassa ulkoilmamessu. Mietimme järjestyksenvalvojien käyttämistä, mutta ei niitä poliisikaan meiltä vaatinut.
Tarpeellista juuri nyt Ruuskasen mielestä on sen sijaan se, että seurakunnan työntekijät ovat aiempaa enemmän hereillä turvallisuuskysymyksissä.
– Oma valvonta on parasta kehitystyötä. Tällä viittaan siihen, että ympäristön huomioiminen kirkoissa ja seurakunnan tiloissa on kaikkien työntekijöiden tehtävä eikä vain suntioiden.
Ruuskanen kertoo, että turvallisuus on vahvasti esillä jo suntioiden peruskoulutuksessa. Kirkonpalvelijat hankkivat myös tällä hetkellä mielellään turvallisuusaiheista lisäkoulutusta.
– Varotoimet on hallittava. On ammattitaitoa varautua myös niihin asioihin, joita ei todennäköisesti koskaan tapahdu. Paljon me tätä turvallisuutta nykyisin pohdimme, Ruuskanen myöntää.
– Myös seurakuntalaiset ovat hereillä asiassa. He ovat voineet tiedustella muun muassa, miten poispääseminen jostakin tilaisuudesta on varmistettu.
Paljon me tätä turvallisuutta nykyisin pohdimme.
—Antti Ruuskanen