Kuva: Rauhan Tervehdyksen vs. päätoimittaja ja Oulun seurakuntien viestintäpäällikkö Rebekka Naatus, 2017.
Rauhan Tervehdyksen vs. päätoimittaja ja Oulun seurakuntien viestintäpäällikkö Rebekka Naatus, 2017.

Ennen kaikkea ihminen

17.10.17

Yhteisöt rakentuvat yksilöistä, joilla jokaisella tulee olla mahdollisuus itse määritellä itsensä. Se tuo vapautta kaikille yhteisön jäsenille.


Matteus-efektillä tarkoitetaan etujen ja osattomuuden kasautumista.

Termi tulee Uudesta testamentista, Matteuksen evankeliumin jakeesta 25:29: ”Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.”

Mekanismi on yksinkertainen: sairaus, työttömyys tai muu onnettomuus saa aikaan muita vaikeuksia, jotka johtavat edelleen uusiin vaikeuksiin.

Sama pätee sosiaaliseen asemaan ja sen menettämiseen. Epäonnesta tai virheestä ei seuraakaan empatiaa ja tukea, vaan alamäki.

Näin katsottuna kaikki näyttää kilpailulta, jossa heikkous ja valtavirrasta poikkeaminen on vaarallista.

Jokainen haluaa olla ennen kaikkea yksilö, eikä sairautensa, onnettomuutensa tai vammansa edustaja. Sama koskee ikää tai muita asioita, joita ei ole itse voinut valita. Kukaan ei ole vain vanhus, työtön tai kehitysvammainen.

Yksilöllisyyden korostaminen on eri asia kuin yhteisöllisyyden vastustaminen.

Yhteisöt rakentuvat yksilöistä, joilla jokaisella tulee olla mahdollisuus itse määritellä itsensä. Se tuo vapautta kaikille yhteisön jäsenille.

On välttämätöntä, että ne, joilla juuri nyt tänään ja tällä hetkellä on valtaa, pienentävät itsensä, hiljentävät ääntään ja tiedostavat, miten hienovaraisesti toisen ihmisen voi painaa alas ja työntää hänet osattomuuden kierreportaita yhä alemmas.

Tässä lehdessä haastateltu Uuno Palosaari on kannustava esimerkki oman elämänsä herrasta, joka puhuu omalla persoonallisella äänellään.

Häntä on myös helppo kuunnella, mutta opiksi ottaminen saattaa olla yllättävän vaikeaa.

Näin syysloman aikaan sopii vaikka pohtia oikein syvällisesti hänen ajatustaan rauhoituskuurista.

 

rebekka.naatus@rauhantervehdys.fi

Kukaan ei ole vain vanhus, työtön tai kehitysvammainen.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä