Oulun hiippakunnan oratoriokuoro, Oulunsalo Ensemble sekä neljä solistia esittävät lokakuussa Messias-oratorion kuudella paikkakunnalla.
Kirkkomusiikin suurteoksen valmistumista johtava Raimo Paaso haluaa murtaa mielikuvan siitä, että jos tapahtuma järjestetään kirkossa, luvassa on jotakin kuivaa ja puuduttavaa.
– Olisi hienoa, jos klassisen musiikin konsertissa tavoitettaisiin jotakin samaa yllätyksellisyyttä kuin jääkiekko-ottelussa.
– Pyrin siihen, että johtamani konsertit sisältäisivät jotakin ennalta odottamatonta. Tähän voidaan päästä esittäjien heittäytymisellä.
Saako Halleluja kuulijat ylös penkistä?
Hetkeen heittäytymistä Paaso soisi näkevänsä myös yleisössä.
– Jos kuulija nousee kesken esityksen ylös liikkumaan ja taputtamaan, niin se olisi minusta yksinomaan mahtavaa.
Paason mukaan esimerkiksi ranskalaiset voivat keskeyttää konsertin monta kertaa spontaaneilla suosionosoituksilla, kun taas me suomalaiset emme herkästi ilmaise itseämme konsertissa. Mietimme esimerkiksi tarkkaan, missä kohtaa sopii taputtaa.
On eräänlainen rasite, että klassisen musiikin isoja teoksia esitetään perinteisesti kirkoissa. Kirkko tilana alkaa alitajuisesti säädellä ihmisten olemista ja käyttäytymistä.
– Totta kai kirkossa pitää säilyttää tietty arvokas käytös, mutta rentoutta saisi tulla lisää. Parempaan suuntaan onneksi ollaan menossa, Paaso on huomannut.
Messias-oratoriossa muualla yleensä noustaan seisomaan Hallelujan aikana, Paaso tietää.
– Toivottavasti esitys koetaan täälläkin niin ravistelevaksi, että kuulijan olisi aivan pakko nousta seisaalleen.
– Me kuoronjohtajat saamme hillua kuoron edessä aika vapaasti ja se on ihmisten mielestä ihan sallittua. Mutta voisi kollektiivinen riehuminenkin olla ihan mukavaa, Paaso nauraa.
Kuulostele itse, mitä teos puhuu
Minkälainen konsertti sitten on luvassa?
Paaso kuvailee Händelin Messias-oratoriota kevyeksi ja pirskahtelevaksi.
– Sitä se on minulle itselleni. Mutta jokainen voi tulla kuulemaan, miten teos puhuttelee ja mitä se itsessä liikuttaa.
– Klassisen musiikin isoissa teoksissa kuulijoihin vetoavat tutut kohdat. Messias-oratoriossa se on mainoksistakin tuttu Halleluja-hymni. Juuri sen moni haluaa tulla kuulemaan.
Kuin olisi omakotitalon rakentanut
G.F. Händelin Messias-oratorio valittiin Oulun hiippakunnan yhteiseksi reformaation juhlavuotta juhlistavaksi hankkeeksi kaksi vuotta sitten.
– Silloin todettiin, että juuri musiikki yhdistää ihmisiä parhaiten. Se puhuttelee enemmän kuin sanat.
Oratoriota varten koottiin 45–50 hengen oratoriokuoro.
Teoksen harjoituttamista Paaso vertaa talonrakentamiseen.
Produktion johtajalle rupeama on kuin suuren omakotitalon rakentaminen, yhteen on sovitettava miljoona liikkuvaa osaa.
Paaso ihailee kuorolaistensa paneutumista hankkeeseen.
– Kahden vuoden tiivis sitoutuminen on iso juttu. Jos se on hankkeen johtajalle omakotitalotyömaa, niin kuorolaisille ajanjakso on vähintään kuin kesämökin rakentamista, Paaso vertaa.
Yhdessä tekemisessä on voimaa
Laulajat on tarkoituksellisesti valittu mukaan laajalta alueelta: Oulun lisäksi Raahesta, Kemistä, Siikalatvalta, Limingasta ja Muhokselta.
Samoin alusta asti oli selvää, että teos esitetään myös muualla kuin Oulun kaltaisissa keskuspaikoissa.
Oratorio on kuultu jo Raahessa, Haapajärvellä ja Rovaniemellä. Luulajan tuomiokirkossa teos esitetään 5. lokakuuta, 7. lokakuuta on vuorossa Kuusamo ja viimeisenä 8.10. Oulu.
– Jos jokainen esitys myydään loppuun, oratoriolla on paikan päällä 3500–4000 kuulijaa. Lisäksi se voi tavoittaa Virtuaalikirkon kautta vaikka 10 000 ihmistä. Onhan se aikamoinen kuulijakunta.
Paaso uskoo yhdessä tekemisen voimaan.
– Uskon, että esitysten jälkeen salista tulee ulos vain voittajia. Kaikki ovat saavalla puolella.
TERVETULOA KONSERTTIIN!
Messias-oratorio 8.10. kello 18 Oulun tuomiokirkossa. Solisteina Virpi Räisänen, Niall Chorell, Jaakko Kortekangas ja Pia-Karin Helsing. Oulun hiippakuntakuoro, Oulunsalo Ensemble, konserttimestari Sinikka Ala-Leppilampi, kapellimestari Raimo Paaso. Vapaa pääsy, käsiohjelma 20 euroa. Konserttia voi seurata myös Virtuaalikirkosta.