Kuva: Anna-Liisa Valtavaara
Anna-Liisa Valtavaara on kirjoittanut useita kiltteyttä käsitteleviä kirjoja. Valtavaara puhuu kiltteyden vaaroista tällä viikolla Jäälissä ja Tyrnävällä.

Kiltteys voi sairastuttaa

24.10.17 Hyväksynnän tarve voi johtaa itsensä unohtamiseen, tietää Anna-Liisa Valtavaara.

Marita Ahlgren Sari Savela

Perinteisesti hyvänä asiana pidetty kiltteys voi tehdä ihmisen sairaaksi.

Kiltteydestä lukuisia luentoja pitänyt teologi ja kirjailija Anna-Liisa Valtavaara toteaa, että kiltti ihminen kaipaa pohjimmiltaan hyväksyntää. Sitä saadakseen hän sivuuttaa omat tunteensa ja tarpeensa.

Ennen pitkää syntyy kierre, jossa miellyttämisen tarve, täydellisyyden tavoittelu, tyytymättömyys ja riittämättömyys lyövät kättä turhan syyllisyyden kanssa.

– Kiltti ihminen voi tehdä hyviä asioita, mutta pohjimmiltaan hän laiminlyö itsensä ja yrittää toimia aina muiden mieliksi. Elämä on suorittamista ja pahimmillaan täydellisyyden tavoittelua. Tästä seuraa lopulta tyytymättömyyden tunnetta. Oma elämä jää elämättä.

Vaikka kiltti ihminen tekee koko ajan kaikkensa, hän tuntee itsensä jatkuvasti kelpaamattomaksi. Tämän lisäksi kumppaniksi tulee turha syyllisyys.

– Kiltti ei uskalla sanoa ei, vaikka ei millään haluaisi tai jaksaisi jotain. Suorittaminen voi johtaa lopulta uupumukseen. Masentuneetkin tunnistavat itsessään usein liikaa kiltteyttä.

Takana vuosia kiltteyden romuttajana

Valtavaara on kiertänyt ympäri Suomea puhumassa yli 20 vuotta. Kiltteyden romuttajan rooli sai ensimmäiset itunsa Kansan Raamattuseurassa tehdyn työuran aikana.

Valtavaara kuuli vuosien varrella erilaisten ihmisten tarinoita ja huomasi tiettyjen asioiden toistuvan. Eräässä seminaarissa hän esitteli itsensä kiltiksi maalaistytöksi vastakohtana edelliselle puhujalle.

– Yllättäen moni osanottajista sanoi myös olevansa kiltti ja kysyi, kuinka siitä voisi opetella pois. Eräs osallistuja pyysi minua seurakunnan naistenpäiville puhumaan aiheesta.

Alkoi kiltteyttä käsittelevä luentorumba, jonka lomassa Valtavaara julkaisi ensimmäisen, vuonna 2003 ilmestyneen kirjansa Kiltteydestä kipeät. Tämän jälkeen häneltä on ilmestynyt neljä muuta aihealueeseen liittyvää teosta.

Moni on tullut kiittelemään saamaansa apua.

– Ihmiset kysyvät, mistä voin tietää kaikki heidän asiansa. Luulen, että osin suosio johtuu siitä, että kiltteys on ongelman nimenä miellyttävämpi kuin vaikkapa leimaaviksi koetut arvottomuus tai häpeä.

Valtavaara vierailee Jäälissä ja Tyrnävällä

Anna-Liisa Valtavaara puhuu Kiimingissä Jäälin kappelissa perjantaina 27.10. kello 18–21 pidettävässä Naisten illassa.

Lauantaina 28.10. Valtavaara puhuu Tyrnävän seurakuntatalossa kello 10–18 pidettävässä Tule hoidetuksi -päivässä.

Kiltti ihminen voi tehdä hyviä asioita, mutta pohjimmiltaan hän laiminlyö itsensä.

Anna-Liisa Valtavaara

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta Tyrnävän seurakunta