Kuva: Saila Luukkonen,  Minna Kaisa Kantola ystäväkahvila
Minna Kaisan ystäväkahvilat jatkuvat Pyhän Luukkaan kappelilla. Luvassa on mukavia kohtaamisia ja juttuhetkiä, sanovat diakoniatyöntekijä Saila Luukkonen ja kahvilan emäntänä toimiva Minna Kaisa Kantola.

Kohtaamisia kappelin kahvilassa

27.10.17 Minna Kaisa Kantola haluaa palvella ihmisiä Pyhän Luukkaan kappelin ystäväkahvilassa. Kahvikupin ja juttutuokion jälkeen on mahdollista saada vielä halaus.

Minna Kolistaja Minna Kolistaja

Aniliininpunainen ja kirkkaanvihreä tussi piirtävät sanoja mustan taulun pintaan: Kahvi: nolla euroa. Pulla: nolla euroa. Ystävyys: vaihdetaan päittäin.

Minna Kaisa Kantola saa valmiiksi mainoksen, joka nostetaan Pyhän Luukkaan kappelin pihamaalle kertomaan, että Minna Kaisan ystäväkahvila on hetken kuluttua avoinna.

Kantola pitää kahvilaa kappelilla vapaaehtoisena.

Idea sai alkunsa viime vuonna, kun Kantola oli työkokeilussa Tuiran seurakunnassa.

Diakonian vastaanottoja pidettiin silloin Pyhän Luukkaan kappelilla. Kantola tarjosi siellä diakonian asiakkaille kahvia ja rupatteluhetken. Hetken, jossa sai istahtaa kappelilla myös muussa roolissa kuin taloudellisen avun hakijana.

– Kahvitellessa syntyi erityisiä kohtaamisia, Kantola muistaa.

– Pois lähtiessään moni halasi lämpimästi ja sanoi: ”Kiitos kun kuuntelit”. Se kosketti.

Sittemmin diakonian vastaanotto siirtyi Tuiran kirkolle, mutta vapaamuotoisia kahvitteluhetkiä kappelilla haluttiin jatkaa.

– Meillä on Linnanmaalla ihana kappeli. Halusimme että sielläkin on ovi auki ja joku seurakuntalaisia vastaan ottamassa, sanoo Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Saila Luukkonen.

– Tosi monella ei ole ystävää – sitä varten nämä tilaisuudet järjestetään, Kantola ja Luukkonen jatkavat.

Minna Kaisan ystäväkahvila toimii nyt hiukan eri periaatteella.

– Se on vähän ohjelmallisempi. Tilaisuudet esimerkiksi avataan pienellä hartaudella. Sitten jutellaan ja juodaan kahvit.

Keskustellaan siitä mistä väki haluaa

Ystäväkahvilan mainostekstissä määritellään, että kahvilassa ”puhutaan elämästä ja asioista”. Puheenaiheiden ei siis välttämättä tarvitse liittyä uskonelämään tai olla hengellisiä.

– Ei Raamattua ole pakko joka keskusteluun kaivaa. Kristittykin elää tavallista elämää. Vaikka toki kaikissa elämän asioissa, niissä arkisimmissakin, voi miettiä ”What would Jesus do”, mitä Jeesus tekisi tässä tilanteessa, Kantola sanoo.

Minna Kaisan mukaan ystäväkahvilaan tulijat johdattelevat pitkälti keskustelua.

Toisinaan Minna Kaisa valmistelee keskustelun herättäjäksi alustuspuheenvuoron jostakin ajankohtaisesta aiheesta tai itselleen tärkeästä teemasta, esimerkiksi omavoimaisuudesta luopumisesta taikka lähimmäisenrakkaudesta.

Ihmisten tarinat ovat vapaaehtoistyön suola

Minna Kaisa Kantola kokee, että puhumisen taito on lahja, jolla hän voi palvella seurakuntaansa.

– Minun on helppo olla vieraiden ihmisten seurassa ja jutella ihmisille, joita en entuudestaan tunne.

– Ajattelen, että me vapaaehtoiset voimme toimia eräänlaisena yhdistävänä linkkinä seurakunnan työntekijöiden ja seurakuntalaisten välillä. Meitä voi olla joskus helpompi lähestyä kuin työntekijöitä, Kantola miettii.

Ystäväkahvilan pitoa Kantola pitää antoisana itselleenkin.

– Ihmisten tarinat rikastavat näkemystäni maailmasta. On hienoa, kun joku jakaa pienen palasen elämänhistoriaansa ja saan eläytyä siihen hetkeksi.

Ystäväkahvilassa ei kysellä, miksi joku sinne tulee tai mistä seurakunnasta tulija on.

– Täällä on kahvia termoskannussa, ihmisiä sydän ja mieli avoimena. Se riittää. Tulla voi kuka tahansa, joka miettii ja etsii. Jollekulle voi olla helpompi lähteä kahvilaan kuin vaikka raamattutunnille.

Minna Kaisa Kantola haluaa rohkaista kaikkia muitakin tuomaan ideansa esiin seurakunnassa.

– Jos palvella haluaa, niin kyllä seurakunnassa tilaa on. Pitää vain etsiä se oma paikkansa – niin minäkin olen tehnyt, sanoo Kantola, joka toimii muun muassa Tuiran seurakunnan, diakonian lounaiden ja Luukasmessujen vapaaehtoisena.

Minna Kaisan ystäväkahvila on avoinna Pyhän Luukkaan kappelin takkahuoneessa seuraavaksi 27. lokakuuta, 3. ja 17. marraskuuta sekä 1. joulukuuta kello 14–16.

Täällä on kahvia termoskannussa sekä ihmisiä sydän ja mieli avoimena.

Minna Kaisa Kantola

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta