Kuva: Rauhan Tervehdyksen vs. päätoimittaja ja Oulun seurakuntien viestintäpäällikkö Rebekka Naatus, 2017.
Rauhan Tervehdyksen vs. päätoimittaja ja Oulun seurakuntien viestintäpäällikkö Rebekka Naatus, 2017.

Mies, lopeta häirintä

23.10.17

Mikäli ilmiö tuntuu oudolta tai vähäpätöiseltä, kysy teiniltä. Jos tunnet yhtään alle 20-vuotiasta luottamuksellisesti, ole rohkea ja kysy, mitä mieltä hän on kampanjasta. Sellaista nuorta tuskin löydät, joka ei olisi törmännyt asiaan.


Sanna Krook

Pohjois-Amerikasta liikkeelle lähtenyt #metoo-kampanja haastaa seksuaalisen häirinnän uhreja kertomaan omista kokemuksistaan ja osoittamaan solidaarisuutta muille häirityille.

Seuraavat havainnot toistuvat tuhansissa ja tuhansissa kertomuksissa ja kannanotoissa: ilmiö on tuttu kaikille ihmisille, ja melkein jokainen nainen myöntää kokeneensa häirintää omakohtaisesti.

Sen sijaan yhtä huomionarvoista on, että niin moni mies pitää tärkeänä puolustautua sillä perusteella, ”ettei jokainen mies” ja ”kyllä naisetkin”. Totta, mutta tässä tapauksessa kyse on mittasuhteista. Kaikkia sukupuolia häiritään ja kaikki sukupuolet häiritsevät, mutta eniten häirintää harjoittavat miehet.

Monelle kampanja on tuonut mieleen asioita, joita on yrittänyt pitää piilossa ja unohtaa. He ovat ymmärtäneet kokeneensa asioita, jotka ovat tuttuja lukemattomille naisille, vaikka häirityt ovat luulleet olevansa poikkeuksia. Häpeä vähenee, kun ymmärtää, ettei häirityksi tuleminen ole omaa syytä, vaan vastuu kuuluu ainoastaan häiritsijälle.

Mikäli ilmiö tuntuu oudolta tai vähäpätöiseltä, kysy teiniltä. Jos tunnet yhtään alle 20-vuotiasta luottamuksellisesti, ole rohkea ja kysy, mitä mieltä hän on kampanjasta. Sellaista nuorta tuskin löydät, joka ei olisi törmännyt asiaan.

Varaa aikaa ja ota mahdollisimman vähän kantaa asioihin ellei sitä kysytä. Varaudu siihen, että törmäät häpeään ja asian vähättelyyn. Alkuun pääseminen saattaa olla vaikeaa. Silloin voi käyttää apukysymyksiä: onko kukaan kommentoinut ulkonäköäsi, koskettanut sinua epämiellyttävästi tai ilman lupaa, vähätellyt sukupuolen perusteella?

Seksuaalinen häirintä on ytimeltään sitä, että toinen ihminen käyttää valtaa, jossa olennaisena osana on seksuaalisuus tai sukupuoli. Tämän ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta perusasialla pääsee alkuun: häirityksi tuleminen tuntuu aina pahalta eikä ole koskaan hauskaa.

Kaikkia sukupuolia häiritään ja kaikki sukupuolet häiritsevät, mutta eniten häirintää harjoittavat miehet.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä