Kuva: Suomi 100 -synttärit Caritas Kipparin Poijussa
Juha Alila ja Virpi Baas heiluttavat lippuja Poika saunoo -kappaleen tahdissa.

Eläköön, eläköön, eläköön!

30.11.17

Caritas Kipparin Poijussa vietettiin ”ihan pöljiä” Suomi 100 -synttäreitä


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Näitä synttäreitä muistellessa voisi todeta Putte Possun nimipäivälaulua mukaillen, että siellä kaikilla oli todellakin mukavaa. Suunnitelmissa olivat rennot synttärijuhlat ja siinä myös onnistuttiin.

Kehitysvammaisten aikuisten päivätoiminta Poijussa pidettyjen juhlien ohjelmassa oli maljapuhe kuplivia kuusenkerkkämehuja nostaessa, runoja, lauluesityksiä ja yhteislaulua. Ja totta kai hieno kakku, jonka tekemiseen kaikki olivat osallistuneet.

Suomen 100-vuotissynttäreiden suunnittelu alkoi jo lokakuussa. Idean keksi Tuiran seurakunnan pastori Päivi Jussila, joka on vakiovieras Poijussa.

– Olen huomannut, että täällä ollaan innokkaita pilettäjiä, Jussila nauraa.

Ohjelman suunnittelu

alkoi kuukautta aiemmin

Pastori käy moikkaamassa poijulaisia Oulun Linnanmaalla kuukausittain. Silloin jutellaan ja lauletaan. Yhdessä pohditaan hyvää elämää, käydään läpi iloja ja suruja ja puhutaan siitä, mitä maailmalla tapahtuu.

Päivätoiminta Poijussa käy 12 eri-ikäistä Caritas Kipparin asukasta. Nuorimmat ovat kaksikymppisiä ja vanhimmat kuusikymppisiä.

Synttäriväen asuissa näkyy paljon sinistä, sillä kutsussa pukukoodiksi mainittiin toivomus pukea päälle jotain sinistä – esimerkiksi sukat!

Jussila pitää maljapuheen, joka on eri-ikäisten suomalaisten yhdessä tekemä runo.

– Kiitos Päivi, sinä olet enkeli, tuumaa Arto Hautakoski.

Seuraavaksi Hautakoski toimii esilaulaja Ystävä sä lapsien -laulussa. Sen kaikki osaavat ulkoa.

Ritva Sarlin, tuttavallisemmin Ippa, ja Virpi Baas esittävät itse tehdyn runon ja jälleen raikuvat aplodit.

Päivätoiminnan ohjaaja Maarit Jäntti vetää ohjelmanumeron, jossa runoon lisätään yhdessä hauskoja, kuvailevia adjektiiveja. Ja niitähän löytyy: ripsakka, rapsakka, notkea, hassu, sininen, tukeva, rempseä, pöyheä, haiseva, pöljä.

Siitä murresana pöljä keksittiin myös tämän jutun otsikkoon.

Sitten onkin kakun ja kahvin aika. Kakkureseptin testaus tehtiin Arja Kivelän johdolla. Hän on aiemmalta ammatiltaan leipuri. Eipä siis ihme, että kakku on hieno.

Hoitajat ovat

mukana hauskanpidossa

Poijun synttärijuhlissa on mukana asukkaiden lisäksi myös ohjaajia ja hoitajia.

– Täällä kaikki osallistuvat kaikkeen, Jäntti naurahtaa.

Innosta heittäytyä mukaan hän kiittää myös esimiestään Marianne Välimäkeä. Talon ensimmäisissä Halloween-juhlissa Välimäki piiloutui kellariin kummitukseksi pukeutuneena. Sitä, kuinka hän onnistui säikyttämään muut, on yhdessä muisteltu monta kertaa.

Näillä synttäreillä jokainen osallistuja – myös ne, jotka eivät ole päässeet paikalle – saavat lahjan: Rauhan Tervehdyksen 110-vuotissynttärien kunniaksi teetetyt jääkaappimagneetit.

– Minä annan tämän äidille lahjaksi, suunnittelee Virpi Baas.

Sitten onkin aika enää loppuhalauksille.

– Nämä olivat ihanat juhlat, ihanat ja kauniit, huokaisee Ippa.

Olen huomannut, että täällä ollaan innokkaita pilettäjiä.

Päivi Jussila