Ilkka Mäkinen

Ilkka Mäkinen on Oulujoen uusi kirkkoherra

5.11.17

Selvällä äänten enemmistöllä valittu Mäkinen haluaa johtaa kotoista ja dynaamista seurakuntaa.


 

Oulujoen seurakunnan kirkkoherraksi on tänään sunnuntaina 5.11.2017 valittu Oulujoen seurakunnan kappalainen Ilkka Mäkinen.

Vaalissa äänesti yhteensä 1434 seurakuntalaista.  Äänestysprosentiksi Oulujoen vaalissa tuli 8,7 prosenttia, äänioikeutettuja oli 16 559.

Ilkka Mäkinen sai 1105 ääntä (77 prosenttia annetuista äänistä), Tuomo Törmänen sai 150 ääntä ( 10 prosenttia äänistä) ja Vesa-Tapio Palokangas 173 ääntä (12 prosenttia äänistä).

Valinta kirkkoherraksi laittaa Ilkka Mäkisen kalenterin uusiksi virkaanastumisen jälkeen.

– Kirkkoherran työtehtävissä korostuu suunnittelu ja yhteinen työskentely henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa. Luultavasti myös auton käyttö lisääntyy, sillä Ylikiimingin ja Yli-Iin toiminnan suunnittelu vaatii jo lähiaikoina useita tuumaustuokioita alueen asukkaiden kanssa.

Ahkerana pyöräilijänä tiedetty Mäkinen suunnittelee hoitavansa osan työmatkoistaan pyörällä entiseen tapaan.

Vaikka Mäkiselle on mieluista ihmisten joukossa oleminen, sanoo hän, ettei johtaminen ole välttämättä helppoa nykytilanteessa, kun kirkossa kuljetaan kohti pieneneviä taloudellisia resursseja.

Mäkinen kertoo toivovansa seurakuntalaisilta palautetta siitä, miten Oulujoen seurakunta onnistuu työssään hänen johdossaan. Uudelle kirkkoherralle sopisi myös henkilöstön ja seurakuntalaisten parissa tehtävät kyselytutkimukset, kun on tarve selvittää tyytyväisyyttä kotiseurakuntaan.

– Erilaisia kohdennettuja mielipidemittauksia voisi käyttää enemmän toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa, hän kaavailee.

Mäkiselle olisi mieluista, jos Oulujoen seurakuntaa voitaisiin kuvailla hänen ohjauksessaan esimerkiksi sanoilla dynaaminen ja kotoisa.

– Tällä hetkellä perinteisillä asumisalueilla on selkeä paikallisidentiteetti, mutta nuorten ikäryhmien pienuus hiljentää niitä. Uusissa taajamissa rakennetaan, koululuokat ovat pullollaan ja autot ”sahaavat” kodin ja harrastuspaikkojen välillä, mutta luonteeltaan ne ovat paljolti vielä nukkumalähiöitä.

– Kehitettävää siis riittää, osa tästä työstä pitää tehdä yhdessä yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa.

Ilkka Mäkiselle ei olisi vaativassa johtajan työssä vieras ajatus hyödyntää mentoria, eräänlaista ohjaajaa ja neuvonantajaa. Sellaisen hän uskoisi löytävänsä kokeneiden kirkkoherrojen joukosta.

– Olen saanut urani aikana työskennellä useiden innostavien seurakunnan paimenten kanssa. Olen myös voinut seurata ikään kuin keittiön kautta appiukkoni Hannu Pelkosen toimintaa Hyvinkään kirkkoherrana.

Kun Mäkinen tuli valituksi kirkkoherraksi, lähti ensimmäinen kiitos uudesta työstä Taivaan Isälle. Seuraavan kiitoksen hän esitti Ulla-puolisolleen.

– Minusta tuntuu, että ystävien ja seurakuntalaisten tuki laajalla rintamalla on kantanut minua kaikkina Oulujoen vuosina.

Ilkka Mäkinen on työskennellyt Oulujoella vuodesta 2004. Hän aloitti seurakuntapastorina, hallinnosta vastaava kappalainen hänestä tuli 2012.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen