Kuva: Jarkko Martikainen
Jarkko Martikainen esiintyy Oulugospelin päätöskonsertissa sunnuntaina 5. marraskuuta Pohjankartanossa.

Jarkko Martikaisella on hyviä uutisia

1.11.17

Tämän vuoden Oulugospelin tunnetuin esiintyjä lienee Jarkko Martikainen.


Elsi Salovaara Olli Häkkinen

Hän nousee lavalle sunnuntaina 5.11. kello 12 alkavassa konsertissa Pohjankartanossa.

Keikkakalenterisi perusteella käyt aika usein pohjoisessa. Onko sinulla siteitä Oulun seudulle?

Hyvinkin tiiviitä: olen asunut Oulussa kahdesti, ensin ala-asteikäisenä, sittemmin siviilipalveluksen ja Pikisaaren opintojen myötä.

Niitäkin tärkeämpi on henkinen liittomme: pidän Oulusta ja oululaisista. Ainoa miinus on karttasijainti. Oululaisuus, jos sellaisen vielä kerran valitsisin, tekisi valtaosasta keikkamatkojani vähintään puolet nykyistä pidempiä.

Moni tunnistaa ja muistaa sinut julkisuudesta rokkarina ja YUP-yhtyeen kasvoina. Mikä on suhteesi gospeliin?

Syvä ja myös melko pitkäikäinen. Gospel-termin yksi käännösmalli ovat ”hyvät uutiset”, ja se kuulostaa minun korviini juuri oikealta.

Hyvien uutisten laulaminen ei tosin tarkoita minun uskoakseni vain positioiden luettelemista, vaan elämän merkityksellisyyden pohtimista – ja, ymmärrettävästi, niiden löytämiseen pyrkimistä. Se on hyvä tavoite paitsi musiikissa, myös laajemmin ajatellen.

Esiinnyt myös kirkoissa. Millainen on hengellisempi ohjelmistosi?

Asia on lopulta hyvin yksinkertainen. Soitan kirkoissa niitä laulujani, joiden sisällölliset kysymykset ovat lähellä Raamatun vastaavia: tuhlaajapoika-aiheita, hyvän ja huonon arvopohdintoja sekä muita kookkaita kysymyksiä – kaikkia niitä olen ehtinyt laulamaan jo hyvän aikaa ennen kuin minut keksittiin ensimmäistä kertaa pyytää niin sanottuun hengelliseen tilaisuuteen. Mikä muuten tapahtui juuri Oulussa, Herättäjäjuhlien konserttikyselyn muodossa.

Olet kulttuurialan moniosaaja, sillä olet tehnyt musiikkia, kuvituksia ja dokumentin. Mitä sinulta ilmestyy seuraavaksi?

Albumi Luotettujen miesten kanssa, joskus ensi vuonna. Vaikka olenkin tehnyt monenlaista, keskiö on silti aina asettunut musiikkiin. Suhteeni siihen on sekä rakkain että mitaltaan pisin.

Kerro, miksi ensikertalaisenkin kannattaisi uskaltautua Oulugospeliin kuulolle?

Siksi että yksi tärkeimmistä tehtävistämme täällä on oppiminen. Jollei kokeile uutta, vaan pitäytyy ainoastaan asioissa, jotka ovat entuudestaan tuttuja, oppiminen näivettyy, tai ehkä loppuu kokonaan.

Oulugospel järjestetään 3.–5.11. Lisätietoa: www.oulunseurakunnat.fi/oulugospel.

Soitan kirkoissa niitä laulujani, joiden sisällölliset kysymykset ovat lähellä Raamatun vastaavia.

Jarkko Martikainen

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä