Kuva: Avaran taivaan alla -messu Rotuaarilla helatorstaina 25.5.2017 Oulussa. Messun toimittivat tuomiorovasti Satu Saarinen ja lääninrovasti Juhani Lavanko. Helatorstain messu keräsi Rotuaarille lähes 600 osallistujaa. Messun jälkeen tarjolla oli munkkikahvit. Messu oli reformaation merkkivuoden päätapahtuma Oulussa.
Oulun seurakuntien reformaation merkkivuoden päätapahtumaa, Avaran taivaan alla -messua vietettiin Rotuaarilla helatorstaina toukokuussa. Tapahtuma innosti paikalle lähes 600 osallistujaa.

Juhlinta tuli päätökseen

1.11.17 Kristityt tapasivat reformaation juhlavuonna toisensa ilman painetta olla kaikesta samaa mieltä. Paavin vierailu Ruotsissa saa runsasta hehkutusta.

Riitta Hirvonen Sanna Krook

Muistatko uutiskuvat vuoden takaa lokakuun lopussa? Paavi Franciscus saapui Ruotsiin. Hän tapasi kuninkaan sekä pääministerin ja kätteli juhlivaa kansaa.

Juhlapaikalle paavi huristeli vaatimattomasti pikkuautolla. Ihmiset olivat otettuja.

Paavi saapui Ruotsiin muistamaan 500 vuotta sitten alkanutta uskonpuhdistusta. Alkamassa oli reformaation merkkivuosi.

Tällä viikolla, sunnuntaina 5. marraskuuta, juhlat päättyvät. Seurakunnissa vietetään viimeisiä tapahtumia, kuten Kiimingissä torstaina. Siellä naulitaan teesejä kirkon ja yhteiskunnan uudistamiseksi.

Kohtaamiset ykkösantia

Kun näkemyserot vievät välillä kristittyjä eri suuntiin, reformaation merkkivuonna tarkoituksena oli tulla yhteen ilman painetta keskittyä niihin asioihin, joista on erimielisyyttä.

Tässä myös onnistuttiin, arvioi merkkivuoden sihteeri Timo-Matti Haapiainen Kirkkohallituksesta.

– Kristityt eri puolilta ovat kohdanneet tasavertaisina toisensa. Tilaa on annettu vastakkainasettelun sijaan ymmärtämiselle ja erilaisille ajatuksille.

Haapiainen kutsuu huikeaksi paavi Franciscuksen ja luterilaisen kansan iloista kohtaamista Ruotsissa. Joutuivathan juuri nämä kaksi kirkkoa nokittain, kun Martti Luther julkaisi teesinsä 500 vuotta sitten.

Paavin vierailu nähtiin toivon merkkinä kristittyjen yhteisellä tiellä.

Virsiä nyt eri kielellä

Toiseksi tärkeäksi anniksi Haapiainen mainitsee virsikirjan lisävihkon. Se otettiin virallisesti käyttöön viime vuoden adventtina.

Kaikkiaan lisävihkossa on 79 uutta virttä. Kirkkokansa sai veisattavaksi myös sävelmiä ja sanoja, joissa kaikuu elämänriemu ja nykypäivä. Siitä Haapiainen iloitsee erityisesti, että lisävihko on osittain monikielinen.

– Yksi veisuukieli ei riitä nykypäivän Suomessa, hän sanoo.

Kolmas positiivinen seuraus juhlavuodesta on Haapiaisen mukaan paikallisseurakuntien ”kopin ottaminen” reformaation juhlinnasta.

– Hienoja tapahtumia, näytelmiä, konsertteja. Niitä kautta merkkivuosi meni sinne, missä ihmiset ovat, missä on elämää.

Haapiainen toivoo, että näiden tapahtumien avulla seurakuntiin pystyttiin luomaan uutta seurakuntaelämää tulevaisuutta varten.

Merkkivuosi päättyy Turussa 5.11. Turun tuomiokirkon juhlajumalanpalvelus televisioidaan kello 10 Yle TV1:ssä.

Merkkivuosi meni sinne, missä ihmiset ovat, missä on elämää.

Timo-Matti Haapiainen

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä