Kuva: Teemu Syrjälä saa rauhaa metsästä.
Teemu Syrjälä kokee rauhaa kävelyretkillään luonnossa.

Mies haluaa suojella

6.11.17

Hyvinvoinnista kertovassa kirjallisuudessa miehet ovat jääneet vähemmälle huomiolle.


Pekka Helin Samuel Glassar

Mistä mies saisi elinvoimaa jaksamiseensa? Siitä kertoo hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä Oulun pääkirjastossa miestenviikon tiistaina 7. marraskuuta.

Syrjälän mukaan hyvinvointialan kirjallisuus on pääasiassa naisten kirjoittamaa. Siksi miesten asiat ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

– Olen ryhtynyt pohtimaan miehen terveyttä ja elinvoimaisuutta. Miehen on huolehdittava ihmisyytensä perusteista henkisesti ja fyysisesti esimerkiksi liikkumalla ja opettelemalla hengittämään syvemmin.

– Miehen on myös viisasta tehdä itselleen tärkeitä juttuja. Tämä tuo mukavasti hyvää fiilistä ja elinvoimaa päivän toimiin. Itselleni hiljentyminen on ollut aina tärkeää. Esimerkiksi metsässä käveleminen poistaa ärsykkeitä, joita yhteiskunta tuottaa, kuten informaatioähkyä.

Syrjälä on joutunut hakemaan omaa miehisyyttään.

– Meille ei hirveästi anneta uuden ajan miehisyydestä esimerkkiä. Miehen malli on ollut historiassa jopa tuhoava. Jos katsoo kuitenkin pitkälle menneisyyteen, huomaa, että mies on ollut suojelijan roolissa.

Mies voi Syrjälän mukaan olla suojelija yhä, vaikka fyysistä uhkaa ei enää juuri ole.

– Itse pidän tärkeänä emotionaalisen suojelijan roolia. Tällaiseen voi kuulua huolehtiminen esimerkiksi perheestä.

Kun mies on elinvoimainen ja tasapainossa, hänestä välittyy levollisuus. Siksi miehen täytyy tehdä työtä itsensä kanssa, Syrjälä sanoo.

Levollinen ja elinvoimainen mies tuo turvallisuuden tunteen kumppanille ja perheelle, mikä on monelle miehelle tärkeää.

Miesten viikon ilmoitus on tässä lehdessä sivulla 15.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä