Kuva: Maata Näkyvissä -festivaali järjestetään Turussa.
Maata näkyvissä -festivaalin pelkistä miehistä koostunut pappirivistö innosti myös niin sanottuja maallisia lehtiä kyselemään, syrjitäänkö tapahtumassa naispappeja.

Missä ovat naispapit Maata Näkyvissä -festareilla?

30.11.17

Haukiputaalla ei uskota siihen, että tapahtumaa boikotoimalla ratkaistaan näkemyseroja, jotka liittyvät virkakäsitykseen.


Riitta Hirvonen Maata Näkyvissä festarit / Lasse Simpanen

Reilu viikko sitten Turussa järjestetty Maata Näkyvissä -festivaali synnytti kirkollisen kohun. Aiheena oli kirkon ikuisenoloinen kipupiste, naispappeus.

Nuorten parissa suositun tapahtuman taustalla on Turun seudun seurakuntien lisäksi Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Sley. Herätysliikkeen kanta naispappeuteen on torjuva.

Kun musiikkifestivaalilla vietettiin jumalanpalvelusta, ehtoollista yli 18 000 nuorelle oli jakamassa ainoastaan miespappeja.

Miesjoukko alttarilla synnytti mielenilmaisun sosiaalisessa mediassa. Festivaalin Instagram-kuvavirtaan tuli useita kuvia naispuolisista papeista pantapaidassa.

Myös pohjoisen naispappeja osallistui räväkästi Facebook-keskusteluun, jossa perättiin, miksi nuoria viedään tapahtumaan, jossa näkyy kielteinen asenne naispappeutta kohtaan

 

Nuorisotyö antaa valmiuksia kohtaamisiin

Oulun seurakunnista Turussa oli nuoria muun muassa Karjasillalta, Kiimingistä ja Haukiputaalta. Kiimingin kirkkoherra Juhani Lavanko ei näe paheksuttavana osallistumista festivaaleille.

– Nuorisotyön tehtävä on antaa nuorille valmiuksia erilaisten katsomusten kohtaamisiin. Ei sen rooli ole varjella nuoria erilaisilta näkemyksiltä.

– Meillä on myös fiksuja nuorisotyönohjaajia, jotka osaavat puuttua, jos nuoret kuulevat ahtaita sukupuoleen liittyviä näkemyksiä.

Haukiputaan nuorisotyönohjaaja Katri Haapakorva vietti reilu viikko sitten viikonlopun Turussa. Hän korostaa, ettei osallistuminen ollut mielenosoitus mihinkään suuntaan.

– En vastusta naispappeutta enkä ole vastustajien vastustaja. Naispappeuden torjunta ei tullut esille tapahtumassa pidetyissä puheissa. Etukäteen sanoimme nuorille, että meidän kanssa voi puhua, jos tilaisuuksien puheista tulee ristiriitainen olo uskonasioissa.

– Minä näen kohun aikuisten riitana, nuorten ei tarvitse sitä ratkoa. He halusivat lähteä festareille, he kokivat siellä yhteyttä toisten samanikäisten kanssa.

Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala ei vie nuoria festivaaleille.

– En halua olla mukana tapahtumassa, jossa ei eletä todeksi kirkossa yhteisesti sovittuja päätöksiä, hän sanoo.

 

Minä näen kohun aikuisten riitana.

Katri Haapakorva

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä