Kuva: Riikka Honkavaara
Riikka Honkavaara kertoi kakkosluokkalaisille liturgisista väreistä. Maanantaina 20.11.2017 kello 18 on mahdollisuus tutustua Tuiran kirkkoon Lapsen oikeuksien päivän illassa.

”Onko nuo vartijat pyörtyneet tuonne?”

15.11.17

Kotikirkkoviikolla yli 500 kakkosluokkalaista tutustuu Tuiran kirkkoon.


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Laittakaahan takit naulaan ja keräännytään sitten tänne taulun eteen, nuorisotyönohjaaja Sanna Tervo huikkaa Ritaharjun koulun 2AB-luokan oppilaille.

Taulu esittää Tuiran kirkkoa alkuperäisessä ulkoasussaan. Pian kuullaankin, että taustalla oleva röpelöinen seinä on kirkon alkuperäinen ulkoseinä. Ja sitähän pitää tietysti kosketella.

Seuraavaksi siirrytään oven taakse seurakuntasalin puolelle. Sinne on tehty näyttämö, jonka lavasteina toimivat palvelukoti Lassintalosta lainaan saadut perinteisen tyylin huonekalut.

Aikamatka 100 vuoden taa

Kaiuttimesta kuuluu pienen pojan ääni. Hän kertoo elämästä 1900-luvun alun Tuirassa ja isästään, joka kiertää pitkin laajaa seurakuntaa kastamassa lapsia ja siunaamassa ihmisiä hautaan.

Esiin astelee pyörää taluttava mies pastorin liperit kaulassaan. Lapset seuraavat tarkasti, kun pastoria esittävä nuorisotyönohjaaja Pekka Jarkko laittaa pyörän parkkiin, sytyttää kynttilän ja istahtaa keinutuoliin.

Pastori jääkin siihen huilaamaan, kun koululaiset jatkavat jonossa kirkkosalin puolelle. Siellä pastori – ihan oikea sellainen – Riikka Honkavaara liittyy joukkoon.

Millaisia ajatuksia tuli mieleen kirkkokäytävää astellessa, lapsilta kysytään. Käsiä nousee pystyyn. Yksi on muistanut heti, että täällä pidetään hautajaisia, toinen ihmettelee katosta roikkuvaa laivaa.

Sitten kuuluu miehen ääni jostain ylhäältä. Se on kanttori Tommi Hekkala, eli kirkon muusikko. Urkuparvelta hän kertoo, että suurin osa urkupilleistä ei edes näy päällepäin, sillä niitä on näissä uruissa yhteensä yli 700.

Sanna Tervo nostaa esiin kimaltelevan kirjan. Se on kirkkokäsikirja.

– Siitä löytyy erilainen tarina jokaiselle sunnuntaille, Honkavaara paljastaa.

Lopuksi opettajille annetaan nippu kirkon ikkunamaalauksia esittäviä värityskuvia.

– Onko nuo vartijat pyörtyneet tuonne? kysyy poika Jeesusta ristillä esittävästä kuvasta.

– Ehkä ne vaan nukkuvat, tuumii Honkavaara.

Ehkä ne vaan nukkuvat.

Riikka Honkavaara

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta