Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Pelko pukeutuu vihaan

15.11.17

Pelko ja viha eivät välttämättä liity siihen, mikä on totta. Ne ovat tunteita, joita voidaan lietsoa ja liennyttää. Sama pätee sekä netissä räyhäävään trolliin kuin eteisen lattialla potkivaan lapseen. Pelon ymmärtäminen auttaa näkemään vihan harson läpi.


Autoilija havaitsee viime hetkellä suojatielle astuvan jalankulkijan. Säikähdyksen jälkeen syytökset ja vihaiset huudot sinkoilevat puolin ja toisin.

Pelkäävä koira haukkuu aggressiivisena ihmistä, joka aivan yhtä peloissaan pyrkii komentamaan koiraa. Teini-ikäisen lapsen vanhempi huutaa vihaisena kotiintuloajan unohtaneelle lapselleen, koska on valvonut ja pelännyt tuntikausia.

Viha ja pelko ovat usein rinnakkaisia tunteita. Usein niitä on mahdoton erottaa toisistaan, usein ne myös esiintyvät yhtä aikaa.

Asemansa tai identiteettinsä uhatuksi kokeva ihminen hyökkää. On niin paljon helpompi esittää vihaisena toinen toistaan monimutkaisempia puheenvuoroja kuin todeta pelkäävänsä.

Pelko on tunne, jota on vihaa vaikeampi tunnustaa ja tunnistaa.

Jo lapsi toimii samoin. Vihaisena potkiva uhmaikäinen saattaa olla peloissaan tulevasta matkasta, lääkäristä, uusista kavereista, hoitopaikasta tai mistä tahansa. Viha on hänen yrityksensä peittää avuttomuus ja turvattomuuden tunne.

Marraskuun 20. päivänä vietetään lapsen oikeuksien päivää. Oikeudet pohjautuvat kaikenikäisten ihmisten oikeuksiin, mutta korostavat eri tavoin huolenpitoa ja hoivaa, joihin jokaisella lapsella on oikeus.

Kaikkien lasten pitäisi saada kasvaa turvassa ja rauhassa. Jatkuva pelkääminen synnyttää vihaa.

Pelko ja viha eivät välttämättä liity siihen, mikä on totta. Ne ovat tunteita, joita voidaan lietsoa ja liennyttää. Sama pätee sekä netissä räyhäävään trolliin kuin eteisen lattialla potkivaan lapseen. Pelon ymmärtäminen auttaa näkemään vihan harson läpi.

Pelko on tunne, jota on vihaa vaikeampi tunnustaa ja tunnistaa.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä