Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Tee itse oma Lutherisi

2.11.17

Luterilaisen kristityn sopii ottaa mallia oppi-isästä ja kysyä itseltään, mitä Luther tekisi nyt. Tätä ei kannata jättää vain ammattiteologeille, vaan kuunnella omaatuntoa ja katsoa kirkkoa ja sen tilaa sellaisena kuin sen itse näkee.


Martti Luther on sekä oikea historiallinen henkilö että myyttinen ja symbolinen hahmo, jonka aikaansaannoksista on tuotettu valtavat määrät taidetta, tiedettä ja tulkintoja.

Todelliset ja keksityt kertomukset Lutherista näkyvät eri tavoin niin luterilaisessa identiteetissä, evankelis-luterilaisessa kirkossa kuin koko suomalaisessa yhteiskunnassa.

Luther ei ole vain yksi ihminen, vaan Lutherin todellisia ja hänen aikaansaannoksikseen tulkittuja jälkiä on kaikkialla.

Mikään ihmisen luoma tai tulkitsema ei ole kiveen hakattua ikuista totuutta. Siksi myös luterilaisuutta pitää tulkita aina uudestaan. Lutherin omiin ydinviesteihinkin kuuluu kyseenalaistaminen ja uudelleen katsominen. Niihin kuuluisiin teeseihin on sisään kirjoitettu yksilöllinen ymmärrys uskosta ja omasta sieluntilasta. Ihmisen sielun ja uskon väliin ei mahdu yhtäkään paavia, piispaa tai pastoria. Ei edes heidän väitteitään tai uskomuksiaan.

Luterilaisen kristityn sopii ottaa mallia oppi-isästä ja kysyä itseltään, mitä Luther tekisi nyt. Tätä ei kannata jättää vain ammattiteologeille, vaan kuunnella omaatuntoa ja katsoa kirkkoa ja sen tilaa sellaisena kuin sen itse näkee.

Luther tai hänen ymmärryksensä maailmasta ei ole pyhä. Ei myöskään se, mitä hänen nimissään kutsutaan luterilaisuudeksi ja luterilaiseksi kirkoksi.

Reformaation juhlavuoden huipennukseksi voimme kukin tehdä omat Lutherimme: poimia hänen elämästään ja tulkinnoistaan ne viestit, mitkä yhä kelpaavat ja kyseenalaistaa toimimattomia. Ja sitten ottaa askeleita kohti muutosta.

Sen Luther ainakin tekisi: sinnikkäästi pyrkisi ymmärtämään ja hakemaan totuutta, joka toimii tänään. Pois kaikki tekopyhyys, pysähtyminen ja vallan edessä niiailu. Tervetuloa rohkeus, muutos ja haastaminen. ​

 

Ihmisen sielun ja uskon väliin ei mahdu yhtäkään paavia, piispaa tai pastoria.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä