Kuva: Péter Marosvári ja Ildikó Pogány esiintyvät Oulun tuomiokirkossa 24. marraskuuta.
Ildikó Pogány ja Péter Marosvári esiintyvät Oulun tuomiokirkossa perjantaina 24.11.

Uskaliaasti uruilla

16.11.17

Soittimella sujuu jatsi, mutta ei pop eikä rock, kertoo urkuri Péter Marosvári.


Pekka Helin Maija Aittola

Voiko uruilla soittaa jatsia? Kyllä. Tällä komealla instrumentilla voi esittää myös kirkossa harvinaisempia musiikkilajeja, sillä urut ovat hyvin monipuolinen soitin.

Näin sanoo Oulun tuomiokirkkoseurakunnan urkuri Péter Marosvári, jolta ilmestyy Tanssivat urut -levy 24. marraskuuta. Levyn julkaisukonsertti pidetään tuomiokirkossa kello 19.

Marosvárin kanssa tuomiokirkossa musisoi Ildikó Pogány, joka soittaa mukana Ravelin Bolerossa. Esitys uruilla on nelikätinen. Ildikó Pogány esiintyy myös levyllä.

Uudella julkaisulla on Marosvárin mukaan muun muassa jatsin kaltaista musiikkia. Onpa levylle tallennettu myös latinalaisen tanssin tapaisia rytmejä, kuten bossanovaa ja rumbaa.

– Uruilla on melkein rajattomat mahdollisuudet soittaa kaikenlaista musiikkia, jos musiikin sovittaa hyvin.

– Kun tein levyn, en tahtonut soittaa kappaleita, joita esittävät kaikki muutkin. Esimerkiksi Bachin d-molli Toccatasta on ainakin miljoona äänitystä, Marosvári kuvailee.

Marosvárin mukaan ajat ovat muuttuneet, joten uruilla voi nyt soittaa epätavanomaisia kappaleita.

Urkuja soitetaan käsillä ja jaloilla, jonka vuoksi musiikkia on mahdollista esittää monipuolisesti. Pienillä uruilla ei kuitenkaan voi soittaa kaikkea sellaista mitä isoilla voi.

– Instrumentti sopii esimerkiksi jatsiin mainiosti. Popissa ja rokissa on sen sijaan rytmiosia, joita ei voi toteuttaa uruilla hyvin.

Orkesterikappaleiden sovitus onnistuu Marosvárin mukaan kohtuullisen kelvollisesti.

Uuden levyn säveltäjiä ovat Noel Rawsthorne, Camille Saint-Saëns, Zoltán Kodály, Andrés Laprída, Rhoda Scott, Barbara Dennerlein, Johannes Matthias Michel ja Pierre Cholley.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä